Репортаж

Репортаж з Азовсталі: Будні українських бійців на знімках полоненого фотографа

Боєць полку «Азов» Дмитро Козацький (позивний «Орест») останні місяці провів на території заводу «Азовсталь» у Маріуполі. Там він фотографував українських військових, зокрема тих, які були поранені під час російських атак на місто. 20 травня Дмитро повідомив, що разом із сотнями інших бійців опинився в полоні росіян, і поділився своїм фотоархівом. Публікуємо його знімки з Азовсталі.

Про Дмитра Козацького відомо небагато. Він народився на Житомирщині, йому 26 років. У 2014-му хлопець кинув навчання у Польщі й поїхав на Майдан у Києві. Згодом вступив до лав Національної гвардії, а пізніше приєднався до полку «Азов». Останнім часом він був його пресофіцером.

24 березня Дмитро поширив відео з Маріуполя, на якому видно, як він працює під обстрілом із фотоапаратом. «Згадав сьогодні стару мрію: дев’ять років тому, коли ще навчався в Польщі, вечорами я брав великий рюкзак, кидав туди багато книг і бігав на стадіоні — мріяв стати військовим кореспондентом. В той момент і повірити не міг, що це колись може стати реальністю», — написав він тоді.

Дев’ять років тому, коли ще навчався в Польщі, вечорами я брав великий рюкзак, кидав туди багато книг і бігав на стадіоні — мріяв стати військовим кореспондентом.

Український ветеранський фонд називає Дмитра «очима Азовсталі». 10 травня він опублікував портрети поранених захисників Маріуполя, які перебувають на території заводу. Світлини Козацького облетіли світові медіа. Уже за кілька днів «Орест» опинився у полоні.

«Ну от і все. Дякую за прихисток, Азовсталь — місце моєї смерті і мого життя. До речі, поки я буду в полоні, залишу вам фото в найкращій якості, відправляйте їх на всі журналістські премії і фотоконкурси, якщо щось виграю, після виходу буде дуже приємно. Дякую всім за підтримку. До зустрічі», — написав Дмитро 20 травня.

Нове та Найкраще

596

550

585
886

Більше матеріалів