У віденському музеї спеціально вішають картини криво — це засторога про зміни клімату

Віденський музей Леопольда розвісив 15 своїх картин під нахилом. На скільки градусів внаслідок глобального потепління може підвищитися температура в певному регіоні, на стільки ж градусів повернули картину з відповідним пейзажем. Ідея в тому, щоб показати, як навіть на перший погляд незначна зміна у 1,5-2°C здатна бути помітною та важливою. На сторінці проєкту детальніше йдеться про те, до яких наслідків може призвести потепління у тих чи інших регіонах — наприклад, зникнення певних видів рослин або колапсу цілих екосистем.

У такому положенні полотна будуть знаходитися до 26 червня, серед них роботи Гюстава Курбе, Егона Шіле та Густава Клімта. Проєкт називається «Ще кілька градусів (перетворять світ на незручне місце)», а підготувати його допомагала Віденська мережа кліматичних досліджень Climate Change Center Austria.

За минулий рік екоактивісти неодноразово обливали картини у різних музеях або приклеювали себе до рам, щоб привернути увагу до змін клімату. Зокрема, чорною рідиною облили й картину Клімта «Смерть і життя» 1915 року в музеї Леопольда. Твір мистецтва не постраждав. Тоді директор музею Ганс-Петер Віплінгер заявляв, що занепокоєння борців проти змін клімату виправдані, але напад на твори мистецтва — це неправильний спосіб досягти своїх цілей. Він закликав активістів знайти інші способи висловити власні погляди. Тож нинішнім проєктом установа демонструє солідарність із «зусиллями кліматичного руху», не ставлячи під загрозу самі полотна.

Нове та Найкраще

6 043

594

550
885
Більше матеріалів