Німецькі екоактивісти облили картину Моне картопляним пюре

Активісти руху «Останнє покоління» (Letzte Generation) вилили картопляне пюре на картину Клода Моне із серії «Стіжки сіна», що зберігається в музеї Барберіні у Потсдамі. Таким чином вони хотіли привернути увагу до проблем зміни клімату, пише Deutsche Welle.

Інцидент стався у неділю, 23 жовтня. Двоє активістів облили картину жовтою рідиною, приклеїли руки до стіни та звернулися до відвідувачів музею. «Люди голодують, люди мерзнуть, люди вмирають. Ми живемо у кліматичній катастрофі, а єдине, чого ви боїтеся, — це томатний суп чи картопляне пюре на картині. […] Вчені кажуть, що у 2050 році ми не зможемо прогодувати свої сім’ї. Потрібне пюре на картині, щоб ви прислухалися? Ця картина нічого не коштуватиме, якщо нам доведеться воювати за їжу», — вигукнула учасниця акції.

Активістів затримала поліція. У музеї заявили, що полотно вартістю $111 мільйонів було під захисним склом і жодним чином не постраждало. Робота входить до серії «Стіжки сіна», створеної художником у 1890—1891 роках. Картина Моне є частиною постійної експозиції музею Барберіні.

Основним спонсором руху «Останнє покоління» є фонд Climate Emergency Fund. Він же фінансує діяльність активістів Just Stop Oil, які 14 жовтня облили томатним супом картину Вінсента Ван Гога у лондонській Національній галереї. Раніше вони приклеювали себе до картин.

Нове та Найкраще

6 200

653

583
936
Більше матеріалів