Екоактивісти облили супом картину «Соняшники» Вінсента Ван Гога

У лондонській Національній галереї активісти облили томатним супом картину Вінсента Ван Гога із зображенням соняшників. Після цього протестувальниці у футболках з написом Just Stop Oil приклеїли свої руки до стіни. Минулого тижня прибічники Just Stop Oil влаштовували сидячі маніфестації у Лондоні, а в липні на знак протесту заклеїли папером картину Джона Констебля.

The Guardian зазначає, що це скоїли 21-річна Фібі Пламмер та 20-річна Анна Голланд. Поліція заарештувала їх. «Що дорожче — мистецтво чи життя? Хіба мистецтво вартує більше, ніж їжа? Більше, ніж справедливість? Вас більше хвилює захист картини чи захист нашої планети та людей? […] Паливо недоступне мільйонам сімей. Вони навіть не можуть дозволити собі розігріти банку супу», — звернулася до відвідувачів Фібі Пламмер. У галереї повідомили, що картина закрита склом і тому не пошкоджена.

Ван Гог писав полотна під назвою «Соняшники» з 1887 по 1889 рік. П’ять із них сьогодні можна побачити у музеях. Те, яке сьогодні облили супом, оцінюють приблизно у $81 мільйон.


Фото: Handout / Just Stop Oil / AFP

Нове та Найкраще

6 039

591

547
880
Більше матеріалів