Світ

Меморіал жертвам Голокосту та ходячі мерці: Радикальний гуманізм арт-групи «Центр політичної краси»

«Центр політичної краси» — це об’єднання німецьких художників, яке часто виступає проти антисемітизму та расизму, послідовно робить заяви на теми прав людини й демократії. Bird in Flight розповідає про Меморіал убитим євреям, який активісти встановили перед будинком політика, ексгумацію тіл біженців, викрадення хрестів з-під Рейхстагу та інші гучні акції арт-групи.

Ідеологія «політичної краси»

«Центр політичної краси» започаткував німецький художник-акціоніст Філіпп Рух. Об’єднання вперше заявило про себе у 2009-му проєктом «Небо над Сребреницею», присвяченим наймасовішому з часів Другої світової війни вбивству в Європі: у 1995 році понад 8 тисяч боснійських мусульман загинули від рук боснійських сербів. Колектив представив у центрі Берліна макети бойових ракет та презентував документальну стрічку про геноцид у Сребрениці, засновану на протоколах секретних нарад у штаб-квартирі ООН.

Сьогодні до складу «Центру політичної краси» входить близько 50 постійних учасників — німецьких фотографів, художників та активістів, — які відповідають за планування, реалізацію і документацію проєктів. Фінансово підтримати арт-групу та приєднатися до її політичних акцій можуть й інші люди, які поділяють позицію організації.

Діяльність об’єднання його учасники визначають як «радикальну форму гуманізму». Художники навмисне створюють проєкти, що ініціюють діалог із суспільством, «дратують і вибивають з колії». Арт-група навіть порівнює себе зі штурмовим загоном, який обстоює політичну моральність і європейську демократію. Свої дії члени організації вважають реакцією на те, що боротьба за права людини у західному світі зараз ведеться надто акуратно та недостатньо ефективна. «Ми впевнені, що Німеччина має не лише винести уроки зі своєї історії, а й діяти» — так висловлюють свою позицію активісти.

Художники навмисне створюють проєкти, які ініціюють діалог із суспільством, «дратують і вибивають з колії».

Меморіал жертвам Голокосту 2.0

Учасники колективу вважають, що спадщина Голокосту була зведена нанівець політичною апатією німецької влади та неприйняттям біженців, і постійно висловлюються на цю тему. У 2017 році організація викупила ділянку землі у Борнгаґені, поряд із будинком німецького ультраправого політика Бйорна Геке, члена партії «Альтернатива для Німеччини» (АдН). Художники встановили на цій території свою версію Меморіалу жертвам Голокосту, оригінал якого знаходиться поруч із Бранденбурзькою брамою. Зробили активісти все це після скандальної промови Геке — він заявив, що німцям варто перестати каятися в подіях часів Другої світової війни, а Меморіал жертвам Голокосту в Берліні, створений на згадку про 6 мільйонів убитих євреїв, назвав «пам’ятником ганьби». Крім того, Геке публічно захищав політику націонал-соціалістичної партії та виступав проти надання притулку мігрантам у Німеччині. За такі погляди активісти прозвали його «новим фюрером Тюрингії».

Під час Боснійської війни ООН оголосила місто Сребрениця зоною безпеки для мусульманських біженців. Але, незважаючи на це, у липні 1995 року близько 8 тисяч людей були вбиті сербськими військовими.

Меморіал жертвам Голокосту у Борнгаґені. Фото: Patryk Witt / Zentrum für Politische Schönheit

У листопаді 2017 року учасники «Центру політичної краси» розмістили біля будинку Геке 24 бетонні стели (в оригінальному меморіалі їх 2 711), які протягом декількох тижнів таємно доставляли з Берліна до Борнгаґена. Будівельний кооператив зі ста людей звів пам’ятник за рекордно короткі терміни — п’ять днів. Кожна стела заввишки 18 метрів була створена вручну. Усі вони досить міцні, щоб витримати суворі погодні умови та акти вандалізму, а отже, простояти довго.

«Ми більше не терпітимемо правий екстремізм. Це ненормально. Расизм — це ненормально. І ця атака на нашу колективну ідентичність як народу більше не залишиться без відповіді», — описали ідею проєкту активісти. Художникам швидко вдалося отримати підтримку громадськості та за допомогою краудфандингу зібрати понад €70 тисяч на догляд за меморіалом.

Бйорн Геке назвав дії колективу актом тероризму і неодноразово намагався позиватися до художників, щоб домогтися демонтажу меморіалу. Проте Вищий земельний суд Кельна ухвалив, що гарантія творчої свободи переважає особисті права Геке. Довести свою правоту в інших інстанціях політику також не вдалося. З точки зору німецького законодавства встановлення пам’ятника є цілком законним та демократичним. Учасники об’єднання пообіцяли прибрати меморіал у разі, якщо політик встане перед ним на коліна та публічно вибачиться. Бйорн Геке не виконав цієї вимоги, тож поки що пам’ятник все ще можна побачити в Борнгаґені.

Учасники об’єднання пообіцяли прибрати меморіал, якщо політик встане перед ним на коліна і публічно вибачиться.

Німецький акціонізм у дії

Також серед найвідоміших проєктів об’єднання акція 2014-го First Fall of the European Wall. Напередодні святкування 25-річчя падіння Берлінського муру колектив викрав білі меморіальні хрести, встановлені у Рейхстагу на згадку про тих, хто загинув при спробі втекти з НДР до Західної Німеччини.

Художники передали 14 хрестів мігрантам, які перебували на кордоні Іспанії, Греції та Болгарії, і зробили фотографії людей, які у сучасному світі зіткнулися зі «стіною» Європейського союзу, тобто фізично не можуть досягти свого пункту призначення. «Кожне суспільство оплакує лише своїх жертв. Як тільки виявляється, що ти з іншого регіону, люди насправді не думають про тебе. Ми можемо віддати шану загиблим біля Берлінського муру лише в тому випадку, якщо думатимемо і про нові жертви», — пояснили цю акцію в «Центрі політичної краси». Тоді ж 100 учасників об’єднання попрямували до зовнішніх кордонів ЄС у Сербії, Болгарії та Греції і влаштували демонстрацію біля колючого дроту, щоб показати свою незгоду з поточною політикою.

У 2015 році організація ініціювала акцію «Мертві йдуть». Художники перевезли до Берліна тіла мігрантів, які загинули при спробі потрапити до Західної Європи, — щоб ушанувати їхню пам’ять і нагадати про кризове становище біженців. Для цього арт-групі довелося спочатку отримати згоду родичів, провести ексгумацію та впізнання тіл людей, що потонули в морі, загинули від голоду й виснаження, і потім привезти їх до Німеччини. Останки мігрантів перепоховали на цвинтарі Гатов, влаштувавши меморіальну церемонію. Приєднатися до події організатори запросили Ангелу Меркель та інших значних політиків, котрі, звісно, не прийшли.

38-69_ZPS-Gatow_Nick-Jaussi-2015
Похорон жінки, яка потонула в Середземному морі під час спроби втекти до Європи. Акція «Центру політичної краси» на цвинтарі Гатов. Фото: Nick Jaussi
45-69_ZPS-Gatow_Nick-Jaussi-2015
Похорон жінки, яка потонула в Середземному морі під час спроби втекти до Європи. Акція «Центру політичної краси» на цвинтарі Гатов. Фото: Nick Jaussi
15-31_ZPS-Schoeneberg_Nick-Jaussi-2015
Похорон жінки, яка потонула в Середземному морі під час спроби втекти до Європи. Акція «Центру політичної краси» на цвинтарі Гатов. Фото: Nick Jaussi
66-69_ZPS-Gatow_Nick-Jaussi-2015
Похорон жінки, яка потонула в Середземному морі під час спроби втекти до Європи. Акція «Центру політичної краси» на цвинтарі Гатов. Фото: Nick Jaussi
42-69_ZPS-Gatow_Nick-Jaussi-2015
Похорон жінки, яка потонула в Середземному морі під час спроби втекти до Європи. Акція «Центру політичної краси» на цвинтарі Гатов. Фото: Nick Jaussi
memorial_unknown_immigrants_alexander_lehmann
Проєкт Меморіалу невідомим іммігрантам біля Федеральної канцелярії Німеччини. Зображення: Alexander Lehmann
memorial_unknown_immigrants_alexander_lehmann_
Проєкт Меморіалу невідомим іммігрантам біля Федеральної канцелярії Німеччини. Зображення: Alexander Lehmann
50-60_ZPS-Bundestag_Nick-Jaussi-2015
Марш рішучості у рамках акції «Мертві йдуть». Фото: Nick Jaussi
16-60_ZPS-Bundestag_Nick-Jaussi-2015
Марш рішучості у рамках акції «Мертві йдуть». Фото: Nick Jaussi
46-60_ZPS-Bundestag_Nick-Jaussi-2015
Марш рішучості у рамках акції «Мертві йдуть». Фото: Nick Jaussi
53-60_ZPS-Bundestag_Nick-Jaussi-2015
Марш рішучості у рамках акції «Мертві йдуть». Фото: Nick Jaussi
52-60_ZPS-Bundestag_Nick-Jaussi-2015
Марш рішучості у рамках акції «Мертві йдуть». Фото: Nick Jaussi

Того ж року митці представили проєкт «Міст», який передбачає будівництво мосту між Північною Африкою та Європою. Вартість об’єкта оцінили у €230 мільярдів. На думку учасників об’єднання, він дозволив би врятувати тисячі мігрантів, які щороку гинуть у Середземному морі під час спроби дістатися країн ЄС. Поки що грандіозний проєкт залишається лише на рівні ідеї. Але щоб реально допомогти людям, у 2015-му арт-група відправила на Сицилію рятувальну платформу, обладнану навігаційними вогнями, запасами продовольства, пристроями виклику екстреної допомоги та рятувальними колами. Її встановили у міжнародних водах.

Монумент «Колона опору». Фото: Zentrum für Politische Schönheit

Серед найвідоміших проєктів об’єднання і монумент «Колона опору». У грудні 2019 року учасники встановили перед Рейхстагом пам’ятник з елементами праху та кісток людей, які загинули у нацистських концтаборах. Для цього активісти проводили обстеження ґрунту у місцях масових убивств ув’язнених на території Німеччини, Польщі та України, де й виявили останки.

Перед Рейхстагом встановили пам’ятник з елементами праху та кісток людей, які загинули в нацистських концтаборах.

Акція була спрямована на те, щоб нагадати про загрозу демократії та застерегти німецький уряд від співпраці з праворадикальними силами, особливо з партією «Альтернатива для Німеччини». «Мертві наказують нам вийти за межі абстрактних спогадів і запобігти фашизму у дуже конкретний і реальний спосіб сьогодні», — наголосили в «Центрі політичної краси».

Зараз організація так само виступає проти проявів антисемітизму, расизму і порушень прав людини, проводить власні розслідування, вираховуючи прихильників націонал-соціалістичної ідеології серед громадян, та відстежує зброю, яка могла незаконно потрапити до рук екстремістів. У 2021 році колектив перешкоджав поширенню мільйонів агітаційних листівок ультраправої партії «Альтернатива для Німеччини», щоб обмежити її доступ до розуму німців. Група видала себе за службу доставки та підписала контракт на розповсюдження матеріалів партії — отримавши листівки, художники не роздали їх, а відправили назад до офісів АдН, але вже за два дні до парламентських виборів, коли було запізно для агітації.

ZPS_AFD-Muell_2046
Акція зі знищення листівок партії «Альтернатива для Німеччини». Фото: Patryk Witt / Zentrum für Politische Schönheit
ZPS_AFD-Muell_3175
Акція зі знищення листівок партії «Альтернатива для Німеччини». Фото: Patryk Witt / Zentrum für Politische Schönheit
schreddern-13
Акція зі знищення листівок партії «Альтернатива для Німеччини». Фото: Maurice Meyer
schreddern-05
Акція зі знищення листівок партії «Альтернатива для Німеччини». Фото: Maurice Meyer

Нове та Найкраще

647

576

602
921

Більше матеріалів