В Англії засудили двох екоактивістів, що приклеїлися до картини Ван Гога

Суд у Лондоні визнав двох активістів руху Just Stop Oil винними у завданні злочинної шкоди твору мистецтва. 29 червня вони приклеїлися до рами полотна Вінсента Ван Гога «Квітучі персикові дерева» у лондонській галереї Курто, пише BBC.

Cвоїми діями активісти завдали галереї шкоди на 2 тисячі фунтів стерлінгів. 22-річний Луїс Маккечні був ув’язнений на три тижні, а 23-річна Емілі Броклбенк отримала умовний термін. Хоча сама картина не постраждала, значної шкоди зазнала старовинна рама. У своєму рішенні суд спирався на те, що робота має велику історичну й художню цінність.

Емілі Броклбенк у суді сказала, що не бажала пошкодити картину, адже клей можна легко відчистити. Луїс Маккечні порівняв свою акцію в галереї з діями лідера руху за громадянські права Мартіна Лютера Кінга у США. Раніше активіст уже сидів у в’язниці за низку інших правопорушень, у тому числі за блокування доріг.

Протягом жовтня відбулося кілька інцидентів за участю екоактивістів, що хочуть таким чином привернути увагу до проблеми зміни клімату. Зокрема, вони вимастили полотно Моне картопляним пюре, кинули шоколадні торти в обличчя восковій фігурі Чарльза ІІІ, а також облили супом картину «Соняшники» Ван Гога. На початку листопада у Нідерландах ув’язнили екоактивістів, які намагалися зіпсувати картину «Дівчина з перловою сережкою».

Нове та Найкраще

6 161

644

575
917
Більше матеріалів