У Нідерландах ув’язнили екоактивістів, які намагалися зіпсувати картину «Дівчина з перловою сережкою»

Суд у Нідерландах призначив покарання двом бельгійським екоактивістам, які минулого тижня спробували пошкодити картину «Дівчина з перловою сережкою» Яна Вермера. Їх засудили до двох місяців ув’язнення, один з яких умовно, пише The Guardian.

Інцидент стався 27 жовтня у гаазькому музеї Мауріцгейс. Тоді двоє чоловіків у футболках з написом Just Stop Oil підійшли до полотна Вермера, один із них спробував приклеїтися головою до захисного скла картини, а інший вилив на спільника банку томатного супу. Згодом активістів затримала поліція. У музеї зазначили, що твір мистецтва не постраждав.

Двоє чоловіків постали перед судом у прискореному порядку за звинуваченнями у спробі знищення картини. У суді протестувальники заявили, що своєю акцією хотіли показати, як спостерігання за знищенням твору мистецтва викликає відчуття, подібне до спостерігання за знищенням планети.

Прокурор просив для активістів чотири місяці позбавлення волі, два з яких умовно. Але суддя сказала, що вона не хоче, аби її вирок перешкоджав іншим людям брати участь у демонстраціях.

Сьогодні перед судом постане третій активіст, який не погодився на прискорений процес. Усі троє належать до спільноти Just Stop Oil Belgium, що діє окремо від однойменного руху у Британії. «Чи не іронічно, що кліматичних активістів, які ненасильницьки виступають проти масового знищення життя на Землі, засуджують?» — заявили у Just Stop Oil Belgium після вироку.

Протягом жовтня відбулося кілька інцидентів за участю екоактивістів. Зокрема, вони вимастили полотно Моне картопляним пюре, кинули шоколадні торти в обличчя восковій фігурі Чарльза ІІІ, а також облили супом картину «Соняшники» Ван Гога. Таким чином вони хочуть привернути увагу до проблеми зміни клімату.

Нове та Найкраще

6 202

659

583
940
Більше матеріалів