Екоактивісти кинули шоколадні торти в обличчя восковій фігурі Чарльза ІІІ

Екоактивісти руху Just Stop Oil запустили два шоколадні торти в обличчя воскової фігури короля Чарльза III у лондонському Музеї мадам Тюссо. Вони вимагають від британського уряду припинити видачу ліцензій на видобуток нафти і газу, пише Sky News. Інцидент стався за кілька тижнів до кліматичної конференції COP 27 у Єгипті, куди король Чарльз III відмовився їхати.

Акцію влаштували 20-річна Ейлід Макфадден та 29-річний Том Джонсон. Вони підійшли до воскових копій членів королівської родини, переступили через бар’єр і обмазали фігуру Чарльза III шоколадним тортом. Невдовзі поліція затримала їх разом зі ще двома активістами. Перед арештом Ейлід і Том звернулися до відвідувачів музею. Зокрема, вони згадали заяви королеви Єлизавети II та короля Чарльза III про необхідність рішучих дій для подолання кліматичної кризи.

«Ми тут, бо прагнемо захистити наші свободи і права, захистити цю зелену та приємну Землю, яка є спадщиною всіх нас. […] Наука дає зрозумілу відповідь. Вимога проста: зупиніть постачання нафти й газу. Це дуже просто (в оригіналі: It’s a piece of cake. — Прим. ред.)», — заявили активісти.

У Just Stop Oil зазначили, що з початку жовтня на акціях протесту поліція заарештувала 574 прибічників руху. Семеро з них наразі перебувають у в’язниці. 14 жовтня у лондонській Національній галереї активісти Just Stop Oil облили томатним супом картину Вінсента Ван Гога. Минулими вихідними німецькі прихильники руху замастили картопляним пюре роботу Клода Моне в музеї Барберіні у Потсдамі.

Нове та Найкраще

6 038

591

547
880
Більше матеріалів