Досвід

Юнак із Маріуполя мріяв зустріти Джона Сіну. Зірка приїхала до нього сама

Наприкінці травня видання The Wall Street Journal опублікувало історію 19-річного українця з синдромом Дауна на ім’я Міша. Після російського вторгнення він разом із родиною залишив Маріуполь і знайшов прихисток у Нідерландах. Аби пояснити сину, чому треба їхати з України, мати вигадала історію, що вони вирушають на пошуки його кумира Джона Сіни — американського реслера й актора. Сіна прочитав ту статтю у WSJ і сам приїхав до Нідерландів. Поговорили з мамою Міші, Ляною Рогожиною, про їхню подорож та зустріч із Джоном.

24 лютого, коли росіяни атакували Маріуполь, від вибухів у Міші сталася панічна атака. Мати одразу відвела його до бомбосховища, але згодом там зникло світло, і стан хлопця погіршився. Тоді родина перемістилася у реабілітаційний центр «Повір у себе», який Міша відвідував у мирний час.

З початком війни установа перетворилася на притулок для людей з обмеженими можливостями та їхніх сімей, які не могли довго перебувати у підвалах. У самому ж центрі не було бомбосховища, тому коли життя під обстрілами стало нестерпним, жінка вирішила евакуюватися. «Люди з ментальними порушеннями дуже прив’язані до свого місця проживання. Їм важливо, щоб нічого не змінювалося: ось моя кімната, моє ліжко, ось центр, куди я ходжу і спілкуюся з певними людьми. Нові люди — це вже стрес. А тут таке впало на голову», — розповідає Ляна.

Люди з ментальними порушеннями дуже прив’язані до свого місця проживання. Їм важливо, щоб нічого не змінювалося.

Родина виїхала з Маріуполя через два тижні після початку війни в колоні з 15 автомобілів, яку організувала Національна асамблея людей з інвалідністю України. Спочатку вони заїхали в окупований Бердянськ, потім рушили до Запоріжжя, далі була Черкаська область, Вінниця, Польща, Німеччина та Нідерланди. Дорогою Ляна заспокоювала сина і казала, що вони їдуть задля того, щоб знайти кумира Міші Джона Сіну. «Тоді в нього з’явилася мета й розуміння, навіщо ми їдемо», — згадує жінка. У нині зруйнованій маріупольській квартирі родини на стінах були плакати з Сіною — Міша захопився ним ще у 15-річному віці. На його планшеті теж було багато фото реслера, але гаджет забрали росіяни на одному з блокпостів.

45-річний Джон Сіна в першу чергу відомий як реслер, він має найбільшу кількість світових чемпіонських титулів в історії — шістнадцять. Крім того, Джон знімався у фільмах і серіалах, у тому числі в «Форсажі 9» та цьогорічному серіалі від DC «Миротворець», де він виконав головну роль. Ще Сіна пише пісні й читає реп.

Зрештою родина Рогожиних знайшла прихисток у нідерландському містечку Гейзен, що знаходиться поруч з Амстердамом. Опинившись у незнайомому середовищі, Михайло засумував і, за словами матері, практично не виходив з кімнати. Також він був засмучений, що історія з Джоном Сіною виявилася неправдою. Тоді Ляна сказала сину, що їхня подорож не завершена і їм потрібно назбирати грошей на квиток до США, аби поїхати до кумира.

Однак їм не довелося більше нікуди їхати. Джон Сіна, який у той час перебував у Лондоні на зйомках, дізнався про Михайла з газетної статті та приїхав навідати свого шанувальника у суботу, 4 червня. Хлопець був дуже здивований, коли побачив свого кумира, і вперше за тривалий час посміхнувся. «Це було, звісно, ​​космічно. У день візиту я сказала Міші, що сьогодні приїде Джон. Він одягнув найкрасивіші речі та приготувався зустрічати свого друга, — каже Ляна. — Джон приїхав і провів із нами кілька годин. Ми спекли торт, пили з ним чай, потім було багато подарунків, Джон грав із дітьми, мірявся з ними силою. Він настільки проста і щира людина, було дуже тепло та душевно. Мишко досі перебуває в ейфорії».

john-cena-meets-misha3
Фото з архіву Ляни Рогожиної
john-cena-meets-misha2
Фото з архіву Ляни Рогожиної
john-cena-meets-misha
Фото з архіву Ляни Рогожиної

У твіттері Сіна опублікував відео з їхньої зустрічі. Реслер подарував хлопцю свій чемпіонський пояс та інші пам’ятні речі. «Мені б не хотілося, щоб син думав про свою маму погано лише тому, що вона зробила все можливе, щоб дістатися безпечного місця, — зазначив Джон. — Я хотів сказати йому особисто, що його історія мене дуже зворушила».

Родина Рогожиних поки планує залишатися в Нідерландах, бо їм немає куди повертатися. «Будемо тут, а далі… я не розумію, що буде далі», — зізнається Ляна. При цьому її дуже вразив прийом у новій країні. «Місцеві нам дуже допомагають, приносили одяг дітям, солодощі, питають про наші потреби. Міша у Маріуполі займався інклюзивним футболом. Тут ці секції дорогі. Один чоловік, який живе поряд, сплатив кілька занять — і Міша ходив тренуватися. Люди тут дуже відкриті та чуйні, допомагають адаптуватися. Я їм дуже вдячна», — розповідає жінка.


Обкладинка на основі фото: Dia Dipasupil / Getty Images / AFP

Нове та Найкраще

644

575

600
917

Більше матеріалів