Фотопроєкт

Веселий похорон Риму

Після анексії Російською Федерацією Криму фотограф Роман Пятковка зробив серію про занепад імперії. Виявилося, що сьогодні вона актуальніша, ніж у мить створення.
Роман Пятковка
Роман Пятковка

Фотограф, викладач та куратор, один із засновників Національної спілки фотохудожників України та координатор творчого об’єднання «Українська фотографічна альтернатива». Переможець конкурсу Sony World Photography Awards 2013. Учасник персональних та групових виставок по всьому світу.

— Серія «Третій Рим» створена у 2015 році. Це було моєю реакцією на анексію Криму: мені знадобився час, щоб осмислити те, що відбулося. Пригадую, що зробив її швидко і сміявся через потворність зображеного. Гадаю, це був сміх крізь сльози.

Одне з питань, які завжди хвилювали людство, — чому занепадають імперії. Особисто я вважаю, що російська імперія паде дуже скоро. Ніщо так не керує стадом, як голод та жахи війни. Падіння імперій завжди супроводжується катаклізмами, і так сталося, що першими зазнали страждань ми. Але дуже скоро вони торкнуться і сусідів.

Я вважаю цю серію влучною, тому що їй притаманна українська іронія.

На цих світлинах зображені актори із травесті-шоу. Тут багато рівнів: і критика гомофобної Росії, і алегорія того, що зображені люди не ті, за кого себе видають. Я вважаю цю серію влучною, тому що їй притаманна українська іронія. Подивіться на ставлення українців до тих жахів, що відбуваються зараз: воно завжди супроводжується гумором, у тому числі й на власну адресу. Я не бачу нічого подібного, коли читаю російські новини, там тільки темрява.

Коли почалося вторгнення, я прийшов до артбомбосховища у Харкові. Це був ЄрміловЦентр, який знаходиться у підвалі. Там я провів тиждень разом із Павлом Маковим, Костянтином Зоркіним, Романом Мініним. Ми грали на гітарах, співали українські пісні, вчили дітей малювати. Це дивне відчуття: ти розумієш, що відбуваються страшні речі, але та єдність, яка виникла, була щастям.

Нове та Найкраще

591

547

580
883

Більше матеріалів