Натхнення

Зле мистецтво: Постери про війну від українських дизайнерів

Уже на другий день після вторгнення російської армії в Україні з’явилися перші спільноти дизайнерів-волонтерів. Їхні учасники, серед яких вже є й іноземні спеціалісти, створюють постери про війну українською, англійською і російською мовою, беруть замовлення від благодійних фондів та армії. Найпопулярніші — група UA Design Volunteers, телеграм-канали «Дизайн-борщ», «Креативні сили України» та база постерів від школи Projector. Bird in Flight поспілкувався із засновниками цих спільнот і відібрав найцікавіші роботи.

Дизайнери тепер називають свою працю інформаційним фронтом. Більшість із них лишилася без роботи, а волонтерством займається сидячи у сховищах. Мети дві: розповісти світові про війну в Україні та відволіктися від цілодобової тривоги. Але велика частина постерів усе ж виконана українською мовою для українців, їх можна вільно брати й поширювати.

Основний меседж для іноземців — ми об’єднані та боремося за свої свободи, ми вміємо бути вдячними.

Графічна дизайнерка Олександра Корчевська-Цехош вела телеграм-канал «Дизайн-борщ» і до російського вторгнення, публікуючи там новини про дизайн. Вона каже, що відмовилася від ідеї пробити бульбашку росіян, коли їм заблокували фейсбук і твітер, та вирішила зосередити зусилля саме на українсько- й англійськомовних роботах. За тиждень аудиторія її каналу виросла на третину — тепер там більше як 2,7 тисячі підписників. Роботи з «Дизайн-борщу» Олександра зустрічала в соцмережах Нацгвардії, релігійних діячів, закордонних професорів, що викладають в університетах, у NFT-колекціях.

Постери з телеграм-каналу «Дизайн-борщ»

русскій корабль @mirik.design
Ілюстрація: @mirik.design
@Roksolana_Baran_Freedom_02
Ілюстрація: Роксолана Баран
bart
Постер без авторства з телеграм-каналу «Дизайн-борщ»

Для дизайнера Саші Биченка створення UA Design Volunteers також було способом оговтатися від шоку. У перші дні війни його попросили зробити зображення з інструктажем, як краще уражати ворожу техніку. Після цього він завів чат на кілька дизайнерів, що переріс у спільноту на тисячу учасників. Зробити замовлення можна прямо на каналі, і переважно до дизайнерів звертаються волонтери. Потім на канал викладають уже готові роботи, які можуть використовувати всі охочі.

Постери об’єднання UA Design Volunteers

Ліна Якобчук
Ілюстрація: Ліна Якобчук
Ліна Якобчук(1)
Ілюстрація: Ліна Якобчук
Alex Yav
Ілюстрація: Alex Yav
Постер юзера @nasteyko в телеграмі
Ілюстрація: @nasteyko (телеграм)
Max K. photo_2022-03-04_18-51-56
Ілюстрація: Max K.
Ліна Якобчук(4)
Ілюстрація: Ліна Якобчук
Ліна Якобчук(2)
Ілюстрація: Ліна Якобчук
Ліна Якобчук(3)
Ілюстрація: Ліна Якобчук
Linkovsky photo_2022-02-28_10-35-40
Ілюстрація: Linkovsky
Dara Leuh
Ілюстрація: Dara Leuh
Dara Leuh_(1)
Ілюстрація: Dara Leuh
Dara Leuh_(2)
Ілюстрація: Dara Leuh
Dara Leuh_(3)
Ілюстрація: Dara Leuh
Dara Leuh_
Ілюстрація: Dara Leuh

На каналі «Креативні сили України» волонтерять дизайнери, копірайтери й таргетологи. Його авторка Ольга каже, що контент чітко поділено на сегменти: для України, Росії та Білорусі (такі постери здебільшого присвячені наслідкам санкцій) і західних країн. Роботи, які там публікують, одразу поширюють тамтешні есемемники й таргетологи.

Постери з каналу «Креативні сили України»

Maria_Vasylenko
Ілюстрація: Марія Василенко
Olga_creative_forces_of_ukraine (2)
Ілюстрація без авторства з каналу «Креативні сили України»
Olga_creative_forces_of_ukraine (1)
Ілюстрація без авторства з каналу «Креативні сили України»

В архіві київської школи дизайну Projector, на відміну від інших, є також роботи турецьких і польських дизайнерів, які ті надіслали самі. Спочатку у школі створили гайд корисних ресурсів, а архів з’явився на третій день війни. Роботи з нього використовувало Українське консульство в Туреччині та велика дизайнерська спільнота European Design Awards, у фейсбук-групі якої 24 тисячі підписників.

Засновник школи Олександр Трегуб зараховує ці воєнні постери до нового явища — «злого мистецтва». За його спостереженнями, роботи іноземних художників миролюбніші, тоді як українські постери енергійні, злі та присвячені найактуальнішим новинам. А крім того, під час війни в Україні нове життя отримали старі архетипи — від образів Київської Русі до Тараса Шевченка з базукою. «Уперше за багато років ми відчули козацький драйв — енергію та спокій козака Мамая, що курить люльку і нищить ворогів. На очах з’являється також нова міфологія: це і героїка захисників острова Зміїний, і бандерівське смузі, і жінка, що збила банкою помідорів ворожий дрон».

Постери з архіву Projector

photo_2022-03-10_19-32-20
Ілюстрація: Максим Паленко
photo_2022-03-10_19-35-05
Ілюстрація: Роксолана Мохнач
photo_2022-03-10_19-37-07
Ілюстрація: Дмитро Сімонов
Олександр Грехов
Ілюстрація: Олександр Грехов
Нікіта Тітов
Ілюстрація: Нікіта Тітов
Нікіта Тітов 3
Ілюстрація: Нікіта Тітов
Мирій Школьний
Ілюстрація: Мирій Школьний
Марія Луцак
Ілюстрація: Марія Луцак
Марина Рудська
Ілюстрація: Марина Рудська
Максим Паленко 2
Ілюстрація: Максим Паленко
Максим Паленко
Ілюстрація: Максим Паленко
Женя Велічев
Ілюстрація: Женя Велічев
Віталій Багура
Ілюстрація: Віталій Багура
Галя Вергелес
Ілюстрація: Галя Вергелес
Yulia Meduna
Ілюстрація: Юлія Медуна
Pawel Jonka
Ілюстрація: Pawel Jonka


Постер на обкладинці: Кацярына Шалкоўская з Білорусі

Нове та Найкраще

591

547

580
883

Більше матеріалів