Партнерський матеріал

«Кажуть, що потрібно знайти другу половинку, але ж ти сам повинен бути цілим»: Люди без стосунків про гармонію в самотності

Бути у здорових і побудованих на коханні стосунках класно, але не менш важливо бути в таких самих гармонійних стосунках із собою. Разом з онлайн-сервісом Uklon ми поговорили з людьми, які будуть зустрічати День Валентина без пари, і дізналися, чому вони не шкодують про це і як живуть щасливо без стосунків.

Напередодні свят самотність відчувається ще гостріше, і пошук другої половинки може здатися надстроковим завданням, але наші герої вважають, що краще не поспішати. Обговорили з ними тіндер, одиночні подорожі, «годинник, що цокає», улюблені ритуали, ставлення до Дня Валентина і любов до себе.

Антон Тимошенко

27 років
Стендап-комік, сценарист.

Самотність стимулює мою творчість, адже у коміків завжди так: чим більше проблем, тим більше матеріалу.

— Навесні я розстався з дівчиною, з якою ми два роки прожили разом. Можна сказати, що ми дотримувалися рекомендації МОЗ і занадто захопилися соціальною дистанцією. Але я радий, що не кинувся в нові стосунки одразу ж, а досі сам. Є навіть наукове обґрунтування, чому ми так прагнемо повернути людину, з якою розійшлися, знову хочемо бути в парі. Це підвищення рівня дофаміну і норадреналіну вчені називають «потяг відчаю». Написи на дверях під’їзду «Катя, я кохаю тебе» дійсно більше схожі на відчай, а не на романтику, тож важливо перетерпіти цей період.

Спочатку я все ж скачав тіндер, думав — ну все, я тепер холостяк, ось мій шанс. Але це був якийсь дивний досвід, я немов намагався заміщати стосунки новими знайомствами — аби не бути самому. Незабаром я зрозумів, що пошук постійного спілкування, не завжди потрібного мені, — це втеча від себе. Краще ці сили і час скерувати на спілкування зі своїми друзями або рідними, тобто з тими, з ким у тебе точно є зв’язок. Або на себе самого, звичайно. Єдиний плюс побачень у тіндері на карантині — вони бюджетні, оскільки відкритими були тільки парки.

Спочатку я все ж скачав тіндер, думав — ну все, я тепер холостяк, ось мій шанс.

При цьому флірт усе ж привносить нову енергію в життя. У відносинах ти не можеш собі дозволити відкрито фліртувати з іншими дівчатами, а так нічого не заважає просто написати комусь і покликати на каву. А тому варто використовувати цей час без пари по максимуму, робити те, чого раніше не робив, — у розумних межах. Але в першу чергу важливо розібратися в собі, зрозуміти, чого ти хочеш сам для себе, який серіал, зрештою, ти хочеш подивитися. Адже стосунки — це часто компроміс, і в якийсь момент ти вже не знаєш, що подобається тобі, а що відбувається тому, що ви так колись вирішили. Відпочивати з кимось просто, особливо коли ти перекладаєш рішення на свого партнера, а от одному отримувати задоволення від життя — ціле мистецтво. Але якщо ти сам з собою не вмієш проводити час цікаво, то чому ти думаєш, що хтось захоче проводити його з тобою?

За ці пів року я став більше спілкуватися з друзями, у мене з’явилися нові інтереси. Наприклад, я почав бігати, дивитися аніме — відкрив для себе Міядзакі. Крім того, постійно бути вдома самому все ж нудно, і це стимулює кудись виходити. І працюється краще, коли живеш сам. Коворкінг — не моя тема, мені потрібно сидіти в тиші або в контрольованому мною шумі. Я, наприклад, часто з самого ранку вмикаю музику. Стендапи завжди були моєю віддушиною, і самотність ще більше стимулює мою творчість, адже у коміків завжди так: чим більше проблем, тим більше матеріалу.

Потенційно я хочу бути у стосунках, мені подобається з кимось ділити емоції та побут. Тому важливо пам’ятати, що самотність — це просто період, це не стиль життя. Ідея в тому, щоб за ці пів року чи рік зрозуміти, що ти любиш, а потім неспішно знайти того, кого ти кохаєш, а не перший же метч у тіндері. Звичайно, може статися, що він і є твоя доля, проте все ж краще перевірити і сходити ще на кілька побачень. Тому що ці історії кохання про перший метч хоч і виглядають романтично, але більше схожі на те, як потопаючий хапається за першу ж колоду, що пропливає повз.

Є такий відомий виступ коміка Деніела Слосса — «Пазл», через який багато пар розлучилися. Слосс якраз розмірковує про стосунки і другі половинки. Мовляв, як дивно виходить: у світі близько шести мільярдів людей, але саме твоя друга половинка жила у твоєму районі за два кілометри від тебе. Може, ти все ж подивишся, що ще є у світі?

І взагалі, хоч і прийнято говорити, що потрібно знайти свою другу половинку, але суть у тому, що ти сам повинен бути цілим. Ось коли зрозумієш, що ти цілісний як людина, тоді знайди когось теж бажано цілого, а не надломленого, і будуйте щасливу родину разом.

Юлія Солошенко

32 роки
Партнерка агентства «Свої», копірайтерка.

Я не вірю в підхід, що хтось інший зробить тебе щасливим. Стосунки працюють, коли ви обидва вже зібрали себе.

— Я не страждаю від самотності. Мені в ній комфортно. Я не її амбасадорка і не кажу, що ми всі повинні бути самотніми: звичайно, круто, коли у тебе хороші стосунки і надійний партнер, але коли тобі спокійно і цікаво з самим собою — теж відмінно і вже точно не проблема. Мені в моїй новій, 32-річній самотності якраз саме так. У мене було кілька тривалих стосунків, але, що дивно, я ніколи не почувалася настільки комфортно і гармонійно, як зараз, коли я сама. Чудово, що я нарешті зрозуміла, що важливо навчитися бути щасливою з самою собою, а вже після шукати людину, з якою тобі буде класно. Я не вірю в підхід, що хтось інший зробить тебе щасливим. Стосунки працюють, коли ви обидва вже більш-менш зібрали себе, інакше залишається занадто великий потенціал для конфліктів.

А ще, як кажуть, коли у тебе немає стосунків, ти на крок ближче до хороших стосунків, ніж більшість із тих, хто в них. Адже у багатьох стосунки насправді херові, я була в таких — і в них погано. У цьому випадку самому — краще напевно.

У мене багато друзів, класна команда, багато клієнтів і роботи. Я не почуваюся нікому не потрібною або нелюбимою, я постійно знаходжуся серед людей, й іноді їх навіть забагато. Хтось відновлюється, коли спілкується з іншими, а є люди, які відновлюються наодинці з собою. Поділ на екстравертів та інтровертів дуже грубий, але я в цьому плані інтроверт — відновлююся наодинці з собою. Тому я намагаюся проводити один день або хоча б пів дня на тиждень ні з ким особливо не перетинаючись — це суперцінний для мене час. Коли ти в контакті з собою, то тобі ніколи не нудно. У мене є мільйон справ, які я можу і хотіла б робити сама, але мені на них бракує часу.

Я ніколи не почувалася настільки комфортно і гармонійно, як зараз, коли я сама.

Навіть у подорожі я найчастіше їжджу сама, і не тому, що мені ні з ким, а тому, що так я відпочиваю. На концерт можу піти на самоті, якщо ніхто з друзів не поділяє мого ставлення до цього артиста, в заклади спокійно сама ходжу. Мені здається, це якийсь прикол із 90-х, що не можна до ресторану самому ходити, я навіть не розумію, в чому питання.

Мені пощастило з сім’єю: я ніколи не чула від родичів про чоловіка, дітей. Подружки розповідають, що їх іноді запитують «коли ти вже собі мужика знайдеш?», але це якась нісенітниця. А друзі у мене всі адекватні, такого не кажуть.

Я написала книгу про тіндер на основі реальних історій. І коли я тільки починала зустрічатися зі своїми героями, мені здавалося, що вони в основному використовують додаток, щоб втекти від самотності. Але ні, з’ясувалося, що тіндер — це скоріше спосіб знайти пригоду. Причому ти ніколи не знаєш, що це буде за пригода — романтична, ділова, дружня, жахлива, смішна. А від самотності, насправді, існує багато ліків, і я не впевнена, що тіндер — найкращі, тому що якоїсь близькості в ньому не так і багато.

Найкращі ліки від самотності — це все ж психотерапія. Тому що треба не бігти когось шукати, а розібратися, чому тобі з самим собою нудно і сумно. Робота з собою (не над собою) допомагає привести голову до ладу, а коли у тебе в голові все гаразд, ти можеш бути щасливим. Я гадаю, що до певної міри самотність так само корисна, як і будь-яке інше почуття, адже навіть відчувати злість або смуток — це нормально. Психологів-екзистенціалістів не було б, якби люди переставали почуватися самотніми, коли вони знаходяться в парі. Самотність — це про те, що твоє життя живеш тільки ти, і навіть твій партнер у найідеальніших стосунках не завжди буде стикатися з тобою настільки, щоб відчувати буквально те саме, що і ти. Це життя.

Мене зовсім не накриває з приводу 14 лютого, для мене це свято — скоріше додаткова можливість для брендів (моїх клієнтів) щось продати.

Анастасія Силенок

30 років
Співзасновниця технологічного агентства Digitizing.Space.

Розсталася з хлопцем і зіткнулася з проблемою: фільми виходять, а мені ні з ким піти в кіно.

— Років п’ять тому я розійшлася з хлопцем, з яким у мене були тривалі і серйозні стосунки. Пам’ятаю, я тоді зіткнулася з цією проблемою: нові фільми виходять, а мені ні з ким піти в кіно. Усвідомлення, що в кіно можна ходити самій, стало справжнім одкровенням і взагалі найкращим, що зі мною тоді сталося. І досі, коли у мене є вибір, піти в кіно з друзями або на самоті, я обираю друге. Це ж так круто — ніхто не відволікає!

Із 22 країн, які я відвідала, у вісімнадцяти я була сама. Я шалено люблю подорожувати на самоті — це особливе задоволення, моя медитація і мій психотерапевт. Знайомі, коли дізнаються про це, зазвичай поділяються на два табори: «молодець, продовжуй» і «як тобі не страшно, ти ж дівчинка?». Але навіть якщо в цій країні у мене живуть друзі, мені все одно потрібно якийсь час провести наодинці з містом: музику у вуха — і вперед, досліджувати незнайомі вулички.

А нещодавно я купила машину і зрозуміла, який це кайф — бути за кермом самій. Коли ти зі знайомими, то, швидше за все, поставиш якусь модну музичку, але наодинці можеш горланити Земфіру, «Отпетых мошенников» та інші ганебні пісні скільки завгодно.

Зі знайомими ти поставиш якусь модну музичку, але наодинці можеш горланити ганебні пісні скільки завгодно.

Я до того, що раніше прийнято було вважати, що свій простір потрібен чоловікам. Гараж, кабінет, якийсь свій кут, де вони будуть відпочивати від дівчини, дружини, дітей. Але мені теж потрібен такий простір і час на себе, причому незалежно від того, у стосунках я чи ні. Я досить компанійська людина, але рівно стільки часу, скільки я віддала людям, я повинна провести наодинці з собою.

Наразі я живу сама, хоча раніше винаймала квартиру з сусідками. Мене все влаштовувало: ми працювали в офісах, я йшла рано, поверталася пізно і ні з ким не зустрічалася. А потім почався локдаун. Коли ти сидиш 24/7 у чотирьох стінах і поруч з тобою є ще якісь люди, це складно. Крім того, я вирішила завести кішку, і це прискорило процес переїзду. Зовсім не шкодую. Більшість моїх важливих ритуалів тільки для мене самої: подивитися серіал, випити келих вина зі свічками, почитати книгу. Бувають, звичайно, різні приводи для перегляду фільмів, але коли це не привід для сексу, мені хтось поруч заважає.

Іноді зустрічаєш хлопця, і всі в один голос твердять, який же він хороший. І навіть якщо ти не впевнена, все одно в думках може промайнути це горезвісне «годинничок цокає». Але нещодавно знайома стала розповідати, як вона ненавидить свого чоловіка. На питання, навіщо було за нього виходити, вона відповіла, що коли тобі 30 років, на такі пропозиції ти вже не маєш права сказати «ні». Я зрозуміла, що все ж не зможу так, навіть якщо і в п’ятдесят не знайду свою людину. Як можна жити з тим, кого ти навіть терпіти не можеш? Тим більше з моїм характером — я цю людину просто з’їм.

14 лютого я раніше ненавиділа. Коли мені було 14 років, хлопчик, в якого я була закохана, зробив мені подарунок на День Валентина, а потім запитав, що подарувати дівчинці, яка йому подобається. Я відповіла, але потім довго ридала. Однак зараз для мене це просто звичайний день. Зрештою, якщо мені захочеться цукерок і квітів, я куплю їх сама.

Олександр Кукушкін

31 рік
Режисер-сторібордист.

Уранці я встаю, і мені ніхто не заважає; ввечері лягаю, і мені ніхто не заважає.

— Останні серйозні стосунки у мене були п’ять років тому, відтоді нічого особливого не траплялося. Роки зо три я вже живу сам, і мій тиждень зазвичай виглядає так: від понеділка до п’ятниці я працюю вдома, а у вихідні зустрічаюся з друзями. Мені суперкласно самому. Уранці я встаю, і мені ніхто не заважає; ввечері лягаю, і мені ніхто не заважає; та й серед дня, знову ж таки, ніхто не заважає. Коли у мене зупиняються друзі з іншого міста, то десь на третій день мені вже трохи некомфортно — настільки я звик бути сам.

Я навіть локдаун не особливо відчув, тому що мало що змінилося. Єдине, зазвичай у вихідні ми з друзями все ж бували в барах, клубах, ще десь. Але я, до речі, можу піти в бар і сам, познайомитися там із кимось, з барменом поговорити. І в кіно я, як правило, ходжу сам, тому що зазвичай обираю фільми дуже ретельно і дивлюся їх тричі поспіль, а таке мало хто витримає. Біг для мене — це точно заняття для одного. Я взагалі не розумію, коли йдуть бігати з кимось, — ти ж ніби входиш у транс, це як медитація.

Що ж до стосунків, то я не проти почати нові, наразі я вже готовий до них, але поки не зустрів нікого особливого. А стосунки заради стосунків мені не потрібні, я ж повноцінна особистість, і мені не потрібен хтось, аби просто був поруч. Я, до речі, зауважив, що нинішнє покоління — якісь геть усі одноосібники, всі не особливо думають про сімейні цінності.

Нинішнє покоління — якісь геть усі одноосібники, всі не особливо думають про сімейні цінності.

Люди молодшого віку часто швидше просто грають у стосунки. Тобто вони зустрічаються з однією людиною, потім з іншою і так далі, одразу знаючи наперед, що нічого серйозного з цього не вийде. Мені ж хочеться, щоб це було щось особливе, наповнювало мене.

А День Валентина я взагалі проведу з мамою, їду до неї на ці вихідні — у неї день народження. Вона теж самотня жінка, тому хочеться як привітати її, так і підтримати.


Твоя любов — твої правила. Цього року онлайн-сервіс Uklon випустив серію відео, де в іронічній формі розповів історії завершення невдалих стосунків. Компанія закликає не звертати уваги на стереотипи і проводити День закоханих (як і будь-який інший день!) з тим, кого ти любиш. Навіть якщо це ти сам.


Фото: Артем Надьожин, спеціально для Bird in Flight

Нове та Найкраще

670

587

613
944

Більше матеріалів