Досвід

«‎Після перемоги ми розлучимося»‎: Киянка про свій шлюб із геєм, який служить у ЗСУ

1 листопада киянка Лєда Космачевська написала в фейсбуці, що одружується з другом-геєм, який служить у ЗСУ. За її словами, вона зробила це, щоб у разі його загибелі передати компенсацію партнеру друга. Її пост знову порушив питання про права ЛГБТК+ під час війни та підняв дискусію про його своєчасність. Ми розпитали її про майбутній союз.
Лєда Космачевська 33 роки

Працює в комунікаціях.

Розкажіть про чоловіка, з яким ви збираєтеся одружитися.

Розповідати про нього все я не буду. Скажу лише, що це мій друг, з яким я знайома з дитинства. 24 лютого він добровільно пішов служити.

Друга скоро відправлять в зону боїв, тож він замислився про те, що буде з його майном у разі отримання поранення чи загибелі. Близьких родичів у друга немає. Зате є партнер — вони разом більше 15 років, — але оформити свої стосунки офіційно пара не може.

Одруження зі мною — його ідея.

Ви вже подали заяву про одруження?

Зараз військовослужбовці можуть укладати шлюб за спрощеною процедурою. Я передала свої дані другу, рештою буде займатися він.

У разі загибелі друга ви отримаєте компенсацію, яку потім передасте його партнеру, правильно?

Так.

Ви закріпили домовленість документально?

Поки ні. Але, отримавши свідоцтво про шлюб, обов’язково укладемо шлюбний контракт. Після перемоги ми розлучимося.

Сім’я військового, який загинув, має право на одноразову грошову компенсацію у розмірі 15 мільйонів гривень. Членами родини вважаються чоловік або дружина, батьки та діти.

Чому ваш друг не захотів скласти заповіт?

Він складе, але переживає, що в разі чого на цей документ ніхто не зверне уваги.

Ваш партнер теж воює. Як він відреагував на ваше рішення побратися з другом?

Коментувати його реакцію я не буду. Але питання про те, хто офіційно опікуватиметься ним у разі поранення або хто отримає компенсацію, якщо він загине, вирішене.

Яку реакцію на свій пост ви отримали?

Варто зазначити, що я не ЛГБТ-активістка, а громадянка України, яка зіштовхнулася з недосконалим законодавством. Наша історія не про ЛГБТ, а про права українців.

У коментарях мені писали: ваш шлюб визнають фіктивним. Але в кодексі України сказано, що шлюб є добровільним союзом жінки і чоловіка, заснованим на вільних від розрахунку почуттях. Так і є — я добровільно вступлю в цей союз, щоб піклуватися про свого друга.

Пост я написала імпульсивно і до резонансу була не готова. Негатив хейтерів мене засмутив.

Знаючи про хейт, написали би пост?

Так.

Відповідаючи на петицію, Зеленський сказав, що змінити Конституцію під час війни не можна. На які кроки влади ви розраховували, порушуючи цю тему?

Я не закликаю змінювати Конституцію зараз. Але в Україні достатньо законотворців, які б змогли вирішити це питання під час воєнного стану. Держава подбала про гетеросексуальні пари, дозволивши їм укладати шлюб за спрощеною процедурою. Гомосексуальні пари стикаються з труднощами.

Багато хто пише, що вирішення цього питання — не на часі. Погоджуюся. Його потрібно було вирішити давно.


Фото на обкладинці надано Лєдою Космачевською. Фото в розділі «Про автора»: Валентин Кузан.

Петиція про легалізацію одностатевих шлюбів набрала необхідну кількість голосів влітку. У серпні президент відповів, що в умовах воєнного стану Конституція України не може бути змінена.

Нове та Найкраще

644

575

600
917

Більше матеріалів