Ресурси

Львів напередодні розпаду СРСР: Архів фотографа Тадеуша Рольке

До 14 травня 2017 року у львівському Центрі міської історії триває виставка «Завтра буде краще». Основою експозиції є роботи польського фотографа Тадеуша Рольке, зроблені ним у період з 1989 по 1991 рік. На прохання Bird in Flight куратор виставки Андрій Бояров обрав найцікавіші знімки.
Тадеуш Рольке 87 років

Польський фотограф. На початку кар’єри співпрацював із польськими виданнями Światem Młodych та Stolicą. У 1970 році Рольке поїхав до Німеччини, де знімав для Stern, Die Zeit, Der Spiegel. Нині живе і працює у Варшаві. Є одним із засновників видавництва edition.fotoTAPETA. У 2010-му був нагороджений золотою медаллю Gloria Artis.

У 1990-му на замовлення німецького журналу GEO польський фотограф Тадеуш Рольке вирушив до Львова. Тоді редакція відмовилася від світлин, що вийшли. Через 26 років вони нарешті представлені глядачам — у рамках виставки «Завтра буде краще», яка проходить у львівському Центрі міської історії до 14 травня 2017 року.

Куратори Андрій Бояров та Марек Григель відібрали для виставки 50 знімків, на яких мітинги й демонстрації йдуть упереміш із повсякденним життям городян.

Андрій Бояров, куратор виставки:

— Тадеуш Рольке привіз нам капсулу часу, за допомогою якої ми можемо спостерігати за своїм минулим. Тадеуш і його світлини існують поза часом та національністю. Не лише тому, що він багато років жив у Німеччині та працював фоторепортером для важливих західних видань. Його космополітизм є програмним, а соціальна відстороненість — методом його спостережень.

Однак у випадку львівського проєкту, здається, сталося інакше. У цих знімках Тадеуш стає ангажованим та емоційним, майже інсайдером. Він зменшує дистанцію настільки, що його можна назвати своїм. А твердження «Завтра буде краще», вимовлене своїм, стає переконливим та визначеним. Таким, у яке не можна не повірити.


Фото Тадеуша: Маріуш Кубик

Нове та Найкраще

663

584

610
942

Більше матеріалів