Ресурси

35 фотоконкурсів для початківців і досвідчених авторів

World Press Photo, грант Фонду Юджина Сміта, премія імені Інге Морат та інші професійні фотоконкурси, куди українці можуть надсилати свої знімки. Багато з них пропонують безкоштовну участь, а переможцям обіцяють грошовий приз і можливість представити роботи на міжнародних виставках.

Весна/літо

Global Peace Photo Award

Фотоконкурс, присвячений пам’яті австрійського журналіста і пацифіста, лауреата Нобелівської премії миру Альфреда Фріда. Премію заснували у 2013-му, раніше вона проходила під назвою Alfred Fried Photography Award. До участі приймаються роботи професійних фотографів, присвячені рухам за мир та ідеї безконфліктного майбутнього. Знімки юних авторів (від 14 до 18 років) будуть розглядати в окремій категорії, переможець якої отримає €1 000.

Сайт
Нагорода: €10 000 для переможця, спеціальний приз €1 000.
Участь безкоштовна.

Lucie Scholarship Program

Грантова програма від фонду Lucie Foundation для фотографів-початківців з усього світу. Для участі необхідно надіслати короткий опис проєкту, план реалізації, своє резюме та 20 попередніх робіт. Серед членів журі — кураторка секції фотографії MET Museum Міа Файнман і директор фотофестивалю Rencontres d’Arles Крістофер Вайснер.

Сайт
Нагорода: чотири гранти на суму від $1 000 до $2 500 для реалізації фотопроєктів.
Участь платна.

Kolga Tbilisi Photo

Найбільший фотоконкурс Грузії з 20-річною історією. Роботи приймаються в чотирьох основних категоріях: «Репортаж», «Концептуальний фотопроєкт», «Документальна серія» і «Найкращий знімок». Для мобільної фотографії є окрема категорія, переможцю якої вручать $500.

Сайт
Нагорода: призи від $500 до $1 500 для п’яти переможців у категоріях.
Участь платна.

Премія The Leica Oskar Barnack Award for Photographers

З нагоди сорокаріччя конкурсу у 2020-му комітет вирішив змінити звичну процедуру прийому робіт. Тепер учасників будуть номінувати більше ста запрошених експертів, серед яких фоторедактори, критики, куратори, галеристи та редактори з різних країн. Повний список експертів можна побачити на сайті The Leica Oskar Barnack Award for Photographers. У 2017-му спеціальний приз «Відкриття року» отримав український фотограф Сергій Мельниченко.

Сайт
Нагорода: €40 000 для володаря Гран-прі, апаратура Leica вартістю €10 000.
Участь безкоштовна.

Bird in Flight Prize

Bird in Flight Prize — міжнародна премія, організована з метою підтримати авторів, які відступають від традиційних образотворчих стандартів. Конкурс — пошук не фотопроєктів, що відповідають загальноприйнятим вимогам, але нових способів розповісти історію. Обмежень за тематикою немає. Серед членів журі — фотограф Міша Педан, кураторка і фоторедакторка Аріанна Рінальдо і фоторедакторка Financial Times і FT Weekend Magazine Емма Боукетт.

Сайт
Нагорода: €2 000 для переможця, публікація на сайті Bird in Flight для десяти фіналістів, спеціальний приз від головного партнера конкурсу.
Участь платна.

IPA — International Photography Awards

Всесвітня премія для професійних фотографів і любителів. Щорічно на конкурс надсилають тисячі заявок із понад 120 країн світу. Роботи приймаються у 13 категоріях, серед яких «Архітектура», «Книги», «Люди», «Едіторіал» і «Художня фотографія».

Сайт
Нагорода: $10 000 за премію «Фотограф року», $5 000 — за «Відкриття року», по $1 000 для тринадцяти переможців у категоріях.
Участь платна.

Грант Фонду Юджина Сміта

Одна з найпрестижніших грантових програм для фотографів — імені американського фотоесеїста Вільяма Юджина Сміта, який висвітлював Другу світову війну і приєднався до агентства Magnum. Щоб подати заявку, потрібно відправити біографію та резюме (до двох сторінок), опис проєкту і до 40 своїх знімків. У 2020 році грант отримала Ксенія Кулешова за фотопроєкт про життя ЛГБТ-пар у Росії.

Сайт
Нагорода: приз $10 000 для п’ятьох переможців.
Участь платна.

Foam Talent Call

Конкурс молодих талантів від журналу Foam відкритий для всіх охочих від 18 до 35 років. Обмежень у виборі тематики знімків немає, переможців назве редакція Foam.

Сайт
Нагорода: €700, публікація у журналі Foam, можливість показати свої роботи в рамках однієї з найвідоміших колекцій сучасної фотографії — Art Collection Deutsche Börse.
Участь платна.

Nikon’s Small World

Узяти участь у конкурсі мікрофотографії від Nikon можуть автори віком від 18 років. Оцінювати роботи будуть за чотирма критеріями: оригінальність, зміст, технічне виконання, візуальне враження. Знімки, які перемогли в інших конкурсах, розглядатися не будуть.

Сайт
Нагорода: $3 000 за перше місце, $2 000 — за друге, $1 000 — за третє; від $100 до $800 для призерів, які посіли місця з четвертого по двадцяте.
Участь безкоштовна.

Tokyo International Foto Awards

Міжнародний конкурс для професійних фотографів і любителів, які хочуть представити свої роботи токійській фотоспільноті. До участі приймаються роботи в десяти категоріях, серед яких «Люди», «Природа» і «Мистецтво». У 2017 році приз за найкращу фотокнигу в категорії «Люди» отримав український фотограф Саша Маслов.

Сайт
Нагорода: $3 000 для володаря звання «Фотограф року», $2 000 для володаря звання «Відкриття року», по $100 для переможців у десяти категоріях.
Участь платна.

Inge Morath Award

Премію імені Інге Морат щорічно присуджують жінкам-фотографам, молодшим за 30 років. Учасниці повинні завантажити на сайт премії свій фотопроєкт з описом, резюме та скан посвідчення особи. Переможницю і двох фіналісток оберуть директор Фонду імені Інге Морат і представники Magnum Photos. У 2012 році володаркою премії стала Ісадора Кософскі, чий фотопроєкт про любовний трикутник ми публікували раніше.

Сайт
Нагорода: $5 000.
Участь безкоштовна.

Prix Levallois

Французький конкурс для фотографів, молодших за 35 років. Для участі необхідно надіслати фотопроєкт на вільну тему (від 15 до 20 знімків), його опис французькою або англійською мовою, заповнену заявку та резюме.

Сайт
Нагорода: €10 000 та організація персональної виставки в Galerie L’Escale (Леваллуа, Франція) і театрі La Passerelle (Гап, Франція).
Участь безкоштовна.

The Dorothea Lange — Paul Taylor Prize

Конкурс від Центру документальних мистецтв при Університеті Дьюка, Північна Кароліна, присвячений пам’яті фотографки Доротеї Ланж і письменника Пола Тейлора. Для участі необхідно надіслати своє портфоліо з супровідним текстом. Особливу увагу приділятимуть авторам, які суміщають у своїх проєктах тексти і фотографії.

Сайт
Нагорода: $10 000.
Участь платна.

Canon Female Photojournalist Grant — Visa pour l’image

Конкурс Canon для професійних фотожурналісток. Щоб узяти участь, потрібно завантажити на сайт підписану заявку, копію паспорта, документ про співпрацю з фотоагентством або виданням, резюме, мотиваційний лист з описом проєкту, кошторис і від 10 до 20 знімків із проєкту. Серед членів журі — Бернадетт Туазон із CNN Digital, Джим Пауелл із The Guardian і Кеті Раян із The New York Times Magazine.

Сайт
Нагорода: €8 000 на продовження проєкту, презентація на Перпіньянському фотофестивалі.
Участь безкоштовна.

Bayeux Calvados-Normandy Award

Міжнародний конкурс військових кореспондентів приймає роботи в різних категоріях, серед яких теле- і радіорепортаж, вебжурналістика і фоторепортаж. Репортаж повинен висвітлювати конфліктну подію — її вплив на людей, їхні права і свободи. Для участі у фотокатегорії необхідно відправити заявку, від 8 до 15 знімків з підписами, виклад контексту репортажу (5-15 рядків), резюме та свою фотографію.

Сайт
Нагорода: €7 000 переможцю кожної категорії.
Участь безкоштовна.

The Ian Parry Scholarship

Стипендіальна програма для фотографів, молодших за 24 роки, була заснована на честь загиблого у 1989 році фотожурналіста The Sunday Times Magazine Єна Перрі. Узяти участь можуть також студенти, які вивчають фотографію на денному відділенні, навіть якщо їм більше 24 років. Організацією програми займається колега Перрі — колишній фоторедактор The Sunday Times Magazine Ейдан Салліван.

Сайт
Нагорода: $3 500 на реалізацію проєкту, фотообладнання від Canon, участь у майстер-класах від World Press Photo, публікація в The Sunday Times Magazine, участь у виставці.
Участь безкоштовна.

The EPSON International Pano Awards

Конкурс панорамної фотографії від виробника друкарського обладнання Epson. Знімки професіоналів і любителів оцінюють окремо і приймають у трьох категоріях: «Природа», «Архітектура» та «Open VR».

Сайт
Нагорода: загальна сума призового фонду — $40 000, з яких $10 000 — грошові призи.
Участь платна.

The Paris Photo — Aperture Foundation PhotoBook Awards

Спільний конкурс фотокниг від галереї Paris Photo й Aperture Foundation. До участі приймаються книги різних напрямків і форматів, опубліковані накладом не менше ніж сто примірників.

Сайт
Нагорода: $10 000 для переможця в категорії «Перша фотокнига».
Участь платна.

Осінь/зима

Aperture Portfolio Prize

Щорічний конкурс від Aperture відкритий для всіх членів фотоспільноти журналу. Пройшовши реєстрацію, члени Aperture зможуть завантажити 15 знімків, супровідний текст до них і резюме на сторінку конкурсу на платформі callforentry.org. Імена переможців традиційно називають у квітні наступного року.

Сайт
Нагорода: грант у розмірі декількох тисяч доларів, персональна виставка в Aperture Foundation.
Участь платна.

Carmignac Photojournalism Award

Щорічний грант для фотожурналістів від Fondation Carmignac. Тема 2021-го — Республіка Конго. Для участі необхідно надіслати портфоліо, фоторепортаж (до 15 знімків) і резюме. Серед переможців попередніх років — фотографи Юрій Козирєв і Кадір ван Лохейзен із фотопроєктом про Арктику.

Сайт
Нагорода: грант у розмірі €50 000 на створення фотопроєкту, можливість випустити монографію та організувати міжнародну виставку.
Участь безкоштовна.

Mobile Photography Awards

Один із найбільших конкурсів мобільної фотографії. Надіслати свої роботи можна у 19 категорій, серед яких «Автопортрет», «Документальна фотографія», «Дика природа» і «Фотоесе». Комп’ютерна обробка знімків забороняється. Надіслати свої світлини на конкурс можна протягом усього року — прийом робіт закінчується у грудні.

Сайт
Нагорода: $3 000 для володаря Гран-прі, $500 для переможця в категорії «Фотоесе».
Участь платна.

Гранти на розвиток проєктів від Center

Серія грантів від громадської організації Center спрямована на підтримку нових і вже розпочатих фотопроєктів. Для участі потрібно надіслати своє резюме та до 10 знімків із супровідними текстами. Прийом робіт стартує на початку року і триває до середини квітня.

Сайт
Нагорода: гранти на суму від $2 500 до $5 000, участь у виставці в Центрі сучасного мистецтва (Санта-Фе) і майстер-класах, публікація в Lenscratch.
Участь платна.

D&AD Next Photographer Award

Конкурс для фотографів-початківців, які знімають у будь-яких жанрах. Для участі необхідно надіслати п’ять знімків (приймаються як окремі фото, так і серії), зроблених протягом останнього року.

Сайт
Нагорода: приз D&AD, участь у річній програмі менторства.
Участь платна.

PHmuseum Photography Grant

Міжнародна програма грантів від спільноти Photographic Museum of Humanity. Після дев’яти років роботи в онлайн-форматі організатори вирішили змінити формулу і організувати свій перший фестиваль PHmuseum Days 2021 у Болоньї. Його тема — «Новий початок» (A New Beginning). До участі приймаються фотопроєкти об’ємом від 5 до 20 знімків на задану тему, а також ті, що порушують питання співпраці, рівності, соціальної справедливості, інновацій та технологій.

Сайт
Нагорода: індивідуальні виставки в рамках PHmuseum Days 2021 для двох переможців, участь у загальній виставці для 40 фотографів, вхідний квиток на фестиваль для всіх учасників.
Участь платна.

Food Photographer of the Year

Один із найвідоміших конкурсів фуд-фотографії. Щорічно заявки приймаються у 25 категоріях. До складу журі входять шеф-кухарі, видавці, фотографи, підприємці та письменники, а очолює його фотограф Девід Лофтус.

Сайт
Нагорода: £5 000 для переможця, призи в розмірі £1 000 для переможців у деяких категоріях.
Участь платна.

Fine Art Photography Awards

Конкурс художньої фотографії. До участі приймаються поодинокі знімки і серії фотографій у 20 категоріях, серед яких «Абстракція», «Архітектура», «Міський пейзаж», «Мода», «Концептуалізм».

Сайт
Нагорода: $3 000 для переможця серед професіоналів, $2 000 для переможця серед аматорів.
Участь платна.

Life Framer

Заявки на цей конкурс можна надсилати цілий рік. Щомісяця учасникам пропонують нову тему і запрошують нового суддю для вибору переможця.

Сайт
Нагорода: призовий фонд $24 000, участь робіт переможців у виставках у Нью-Йорку, Токіо, Лондоні та Римі.
Участь платна.

HIPA Photo Contest

До участі у фотоконкурсі від шейха ОАЕ Хамдана аль-Мактума приймаються роботи в чотирьох категоріях: «Людяність» (тема змінюється щороку), «Загальна», «Мобільна фотографія» і «Портфоліо». До кожної можна подати тільки один знімок (виняток — категорія «Портфоліо», від 5 до 10 фотографій).

Сайт
Нагорода: Гран-прі — $120 000, загальний призовий фонд — $ 450 000.
Участь безкоштовна.

Istanbul Photo Awards

Стамбульський конкурс документальної фотографії приймає окремі знімки і серії в чотирьох категоріях. Журі складається з професійних фотографів, редакторів і фотожурналістів, цього року до його складу входили Юрій Козирєв (NOOR Images) і Кемерон Спенсер (Getty Images).

Сайт
Нагорода: чотирнадцять призів від $1 000 до $6 000.
Участь безкоштовна.

Xposure Photography & Film Awards

Міжнародний конкурс фотографії приймає роботи у восьми категоріях. Для участі необхідно надіслати до 10 знімків, зроблених протягом останніх трьох років.

Сайт
Нагорода: $3 000 для володаря Гран-прі, по $1 500 для переможців у категоріях, по $750 для володарів другого місця у категоріях.
Участь безкоштовна.

Pictures of the Year International

Міжнародний конкурс «Фотографія року» приймає роботи у 35 категоріях, серед яких «Новини», «Портрет», «Найкраща фотокнига» і «Документальний проєкт року». Кожен учасник може відправити до 15 робіт, не обмежуючись у виборі категорій. Серед лауреатів 2020-го — Піт Соуза, ексфотограф Білого дому при президентах Рональді Рейгані та Бараку Обамі.

Сайт
Нагорода: грошові призи.
Участь платна.

The Aftermath Project Photography Grants

У конкурсі можуть брати участь професійні фотографи з усього світу, які хочуть зняти проєкт про боротьбу з наслідками військових конфліктів. Потрібно відправити заявку, опис проєкту, портфоліо (до 30 знімків) і супровідні підписи до фотографій.

Сайт
Нагорода: $25 000.
Участь безкоштовна.

Sony World Photography Awards

Конкурс від Sony і World Photography Organisation розділений на чотири категорії: для професіоналів, молоді, студентів і загальну, що складається з десяти підкатегорій. До участі приймаються як окремі знімки, так і фотопроєкти.

Сайт
Нагорода: $25 000 для володаря Гран-прі, участь у підсумковій виставці для переможців у категоріях.
Участь безкоштовна.

World Press Photo

Один із найпрестижніших конкурсів документальної фотографії. Для участі потрібно зареєструватися на сайті конкурсу до кінця першого тижня січня. Знімки приймаються у восьми категоріях, серед яких «Природа», «Новини», «Проблеми сучасності», «Люди» та «Спорт».

Сайт
Нагорода: участь у виставці WPP.
Участь безкоштовна.

Arte Laguna Prize

Італійський конкурс сучасного мистецтва. Для участі у категорії «Фотографія» необхідно завантажити біографію, до трьох своїх робіт та їхній опис.

Сайт
Нагорода: грошові призи для переможців, участь у виставці у Венеції.
Участь платна.


Фото на обкладинці: Фіналіст World Press Photo 2021 Luis Tato (AFP)

Нове та Найкраще

591

547

580
880

Більше матеріалів