Натхнення

World Press Photo оголосив переможців 2021 року

Журі найбільшого конкурсу фотожурналістики опублікувало список переможців. Фотографією року названий знімок літньої жінки і медсестри з будинку престарілих, зроблений улітку 2020-го в Бразилії.

Журі міжнародного фотоконкурсу World Press Photo оголосило переможців 2021-го. Володарем нагороди «Фотографія року» став данський фотограф Мадс Ніссен — головний приз він отримав за знімок «Перші обійми». Ніссен зробив фотографію у бразильському пансіонаті для людей похилого віку 5 серпня 2020 року. На ній медсестра Адріана Сільва да Коста Соуза обіймає 85-річну Розу Луїзу Лунарді.

За словами Ніссена, «Перші обійми» — це історія про надію і любов у найважчі часи. «Коли я дізнався про кризу у Бразилії та слабке керівництво президента Болсонару, який від самого початку ігнорував цей вірус і називав його „легким грипом“, я відчув гостре бажання щось зробити», — розповів автор фотографії.

Цей же знімок отримав перший приз у категорії «Новини».

Фото: Mads Nissen

У категорії «Фотоісторія року» перше місце посіла серія знімків «Хабібі» італійського фотографа-документаліста Антоніо Фачілонго. «Хабібі» в перекладі з арабської означає «моє кохання». Фоторепортаж Фачілонго показує історії кохання, які розгортаються на тлі конфлікту між Ізраїлем і Палестиною.

AnyConv.com__2
Фото: Antonio Faccilongo
AnyConv.com__4
Фото: Antonio Faccilongo
AnyConv.com__5
Фото: Antonio Faccilongo
AnyConv.com__6
Фото: Antonio Faccilongo
AnyConv.com__7
Фото: Antonio Faccilongo
AnyConv.com__8
Фото: Antonio Faccilongo
AnyConv.com__9

Перше місце серед одиночних фотографій у категорії «Проблеми сучасності» дісталося роботі «Ємен: голод — ще одна рана війни» аргентинського фотографа Пабло Тоско. На знімку мати дев’ятьох дітей Фатіма зі своїм сином розгортає сітку для риболовлі.

AnyConv.com__WPP2021 (2)
Фото: Pablo Tosco

Третє місце в цій же категорії посіла робота «Солдат на відпочинку» фотографа з Єревана Вагінака Казаряна. Знімок показує військовослужбовця, який лежить в окопі біля села на кордоні Вірменії та Азербайджану.

AnyConv.com__WPP2021 (3)
Фото: Vaghinak Ghazaryan

Серед фотоісторій у категорії «Проблеми сучасності» перемогла робота «Сахавуд» російського фотографа Олексія Васильєва. На фото — близнюки Семен і Степан, які вперше знімаються у фільмі. Вони виконують ролі міфічних болотних істот.

4961 (1)
Фото: Олексій Васильєв

У категорії «Навколишнє середовище» серед одиночних знімків перемогла фотографія «Каліфорнійський морський лев грає з маскою» Ральфа Пейса зі США. Через локдаун жителі Каліфорнії стали масово виїжджати в дикі місця, де часто залишають засоби індивідуального захисту. Морські ссавці, птахи і риби іноді приймають одноразові маски і рукавички за корм.

4961 (6)
Фото: Ralph Pace

У категорії «Навколишнє середовище» серед фотоісторій перемогла серія знімків «Пантанал в огні» бразильського фотографа Лало де Алмеїди. У результаті пожеж 2020 року вогнем була знищена майже третина бразильського регіону Пантанал.

4961 (5)
Фото: Lalo de Almeida

Перше місце серед одиночних фотографій у категорії «Природа» дісталося роботі «Порятунок жирафа з затопленого острова» американського фотографа Амі Вітале. На знімку тварину перевозять з острова Лонгічаро в західній Кенії на спеціально побудовану баржу.

3000
Фото: Ami Vitale

Переможцем у категорії «Природа» серед фотоісторій став знімок «Голуби пандемії — історія кохання» Джаспера Дуста з Нідерландів. Пара диких голубів подружилася з родиною фотографа під час локдауну через пандемію коронавірусу. На знімку — донька Джаспера Мерел.

4961 (4)
Фото: Jasper Doest

Переможець категорії «Портрети» серед одиночних знімків — робота «Швидкий перехід: Гнат» російського фотографа Олега Пономарьова. Трансгендерний хлопець Гнат сидить зі своєю дівчиною, Марією. У школі Гната почали ображати після того, як там дізналися, що він говорить про себе в чоловічому роді. Санкт-Петербург, 23 квітня 2020 року.

3100 (1)
Фото: Олег Пономарьов

Серед фотоісторій у категорії «Портрети» перше місце посіли роботи серії «Америгани» італійського фотографа Габріеле Галімберті. Він зняв власників зброї у США.

4961 (3)
Фото: Gabriele Galimberti

Переможець у категорії «Новини» серед фотоісторій — «Залишаючи будинок у Нагірному Карабаху» російського фотографа Валерія Мельникова. Азат та Анаїк Геворкян, сімейна пара з Нагірного Карабаху, збираються залишити свій будинок у Лачині — останньому районі, який перейшов під контроль Баку. 28 листопада 2020 року.

4961 (2)
Фото: Валерій Мельников

Перше місце в категорії «Термінові новини» серед фотоісторій — «Вибух порту в Бейруті» Лоренцо Туньолі з Італії. Поранений чоловік стоїть на місці вибуху в порту Бейрута. 4 серпня 2020 року у столиці Лівану прогриміли два вибухи з інтервалом у 15 хвилин. Припускають, що це сталося через ремонтні роботи в порту з використанням вибухонебезпечних речовин. Трагедія забрала життя не менше 200 осіб, 6 тисяч отримали поранення, а 300 тисяч бейрутців втратили будинок.

4961
Фото: Lorenzo Tugnoli / Contrasto for The Washington Post

World Press Photo — заснована у 1955 році некомерційна організація зі штаб-квартирою в Амстердамі. World Press Photo проводить щорічний конкурс у галузі фотожурналістики. Знімки переможців показують на виставці, яку щороку відвідують понад 4 мільйони осіб. Метою організації є підтримка професійної пресфотографії на міжнародному рівні.

Нове та Найкраще

644

575

600
916

Більше матеріалів