Репортаж

У Києві попрощалися із загиблим на фронті активістом Романом Ратушним. Ось як це було

Тіло загиблого київського активіста Романа Ратушного 16 червня провезли вздовж Протасового Яру, за який він боровся три роки. Кортеж з автомобілів проїхав від вулиці Івана Федорова до Солом’янської. Громада «Захистимо Протасів Яр» запросила киян доєднатися до процесії. Фотограф Назар Фурик теж прийшов на прощання та зняв, як воно відбувалося.

Роман Ратушний загинув під Ізюмом 9 червня, але про його смерть повідомили тільки 14-го. Він був розвідником 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ «Холодний Яр». 5 липня йому мало виповнитися 25 років.

З 2019-го Роман виступав проти забудови Протасового Яру у Солом’янському районі Києва: організовував акції, суботники, тематичні велопробіги, створив ініціативну групу. Ратушний повідомляв про погрози у свій бік, а минулого року його відправили під домашній арешт — нібито через те, що він узяв участь в акції протесту під Офісом президента. Тоді київська поліція відкрила провадження за статтею про хуліганство. Але сам Роман вважав, що підозра є наслідком його боротьби проти забудови Протасового Яру. Врешті-решт запобіжний захід скасували, але справу так і не закрили. У 2021 році окружний адміністративний суд на вимогу забудовника «Дайтона Груп», з яким пов’язували дніпровських бізнесменів Геннадія Корбана та Олега Левіна, скасував статус зеленої зони Протасового Яру, проте за пів року все ж повернув його.

Після загибелі Романа виявилося, що кошти зі своїх бойових виплат він заповів виданням «Історична правда» й «Новинарня», а також національній капелі бандуристів і Будинку-музею Тараса Шевченка у Києві.

Тепер на Протасовому Яру з’явився напис «Роман Ратушний. Герої не вмирають».


Фото: Назар Фурик спеціально для Bird in Flight

Нове та Найкраще

856

722

693
1 118

Більше матеріалів