Репортаж

Горілка, байкери та «Катюша»: Як росіяни відсвяткували 9 травня у Берліні

Фотографка Майя Іва зняла проросійський мітинг, присвячений 9 травня, біля радянського меморіалу у Трептов-парку в Берліні. Через заборону російської та радянської символіки захід пройшов скромніше, ніж у попередні роки, але не менш карнавально.

У Берліні росіяни знову зібралися на святкування 9 травня. Спочатку поліція заборонила у цю дату використовувати російську та українську символіку поблизу меморіалів полеглим радянським воїнам. Проте суд зняв заборону на українські прапори. Вшанування пам’яті полеглих росіянами швидко переросло у скандування «Россия!». Фотографка Майя Іва вже вдруге знімала російські заходи в Німеччині у цю дату. Вона розповіла, як усе було цього року.

Майя Іва

Українська фотографка, з 2018 року живе в Берліні. Працює у напрямі феміністичної еротики.

— Як і минулого року, росіяни зібралися біля пам’ятника радянському солдату у Трептов-парку. Там у них традиційно відбувається застілля, під час якого вони напиваються і співають «Катюшу». Умовно їх можна розділити на два табори: ті, хто вдають, що прийшли лише вшанувати пам’ять родичів, та ті, хто приходять, аби звинуватити українців у провокаціях. І ті й інші невдовзі починають кричати «Россия!».

Я вже вдруге знімаю росіян 9 травня у Берліні, тож багато облич мені знайомі. Як-от дівчина в радянській шкільній формі — вона німкеня, хоч і добре розмовляє російською. Разом із мамою вона тримала плакат «Якщо ти не за Росію, російською не розмовляй», щоб присоромити росіян, які не підтримують війну. Мене вони не впізнають, бо я намагаюся розчинитися у натовпі й говорю з усіма англійською.

Ще був чоловік, який доволі грамотно відповідав на провокативні заклики, мабуть журналіст. Але коли він вступив у перепалку з іншим росіянином, то заявив, що не підтримує війну «на Украине». Так я зрозуміла, що «хороших русских» не буває.

Бачила і «Нічних вовків», членів прокремлівського байкерського клубу, які цього року також приїхали на акцію. Людей тридцять, не більше. Їх пускали групами та у супроводі поліцейських. Було смішно, що вони не йшли до пам’ятника, доки правоохоронці не зроблять їм «щит». Під час цих «коридорів» росіяни радісно кричали їм. Байкери також були п’яні, щоправда один із них намагався ховати пляшку горілки за спиною на групових фото, але я встигла зробити кадр.

Минулого року 9 травня українців у Трептов-парку майже не було — тільки дівчина у синьо-жовтій футболці та невелика група українців із перформансом. Приходити на акції до росіян немає сенсу: вони майже всі напідпитку.

Приходити на акції до росіян немає сенсу: вони майже всі напідпитку.

Натомість і рік тому, і тепер українці святкували 8 травня — відбулася гарна хода. Поліцейських було багато: вони слідкували, щоб не було російських та радянських прапорів, навіть перевіряли сумки. Але люди все одно проносили. Якщо правоохоронці бачили людину з українським прапором, то ставали навколо неї, бо росіяни намагалися провокувати. Бачила жінок, які співали українською, але росіяни просили їх перестати.

Нове та Найкраще

652

582

607
934

Більше матеріалів