Світ

Більше не секретно:
Документи КДБ про Чорнобильську аварію

Bird in Flight цитує найважливіші фрагменти розсекречених довідок про причини та наслідки катастрофи.

Прийнятий минулого року закон «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917—1991 років» відкриває для ознайомлення документи ВНК — НКВС — КДБ, що зберігаються в Україні, зокрема секретні. Архів СБУ та фонди регіональних підрозділів спецслужби містять понад 900 тисяч томів радянського періоду — вони мають бути передані до Українського інституту національної пам’яті.

У міру вивчення найважливіші документи переводять в електронну форму, зараз їх публікують на сайті Центру досліджень визвольного руху. Так, до 30-річчя аварії на ЧАЕС там з’явилася збірка з 32 секретних довідок КДБ Української РСР про причини й наслідки катастрофи, а також про зусилля щодо приховування інформації, яка пов’язана з нею. Bird in Flight цитує найцікавіші фрагменти.


За вісім років до аварії джерела КДБ серед учасників зведення ЧАЕС повідомляли про незадовільну якість будівельних і монтажних робіт, здатних призвести до «руйнування об’єктів будівництва та радіоактивного зараження навколишнього середовища».

sbu_01_doc_00
1_1
1_2
1_3
1_4
1_5
1_6
1_7

За два роки до вибуху московські колеги повідомляли у КДБ УРСР поширену серед столичних атомників думку про конструктивні недоліки встановлених на ЧАЕС реакторів, які «можуть стати причинами серйозних аварій».

sbu_02_doc_00
2_1
2_2

Про радіаційний фон, що встановився довкола Чорнобильської АЕС після вибуху, говорить рівень радіації автомобіля, який наступного дня приїхав до Київської області з міста Прип’ять.

sbu_03_doc_00
333

Дані, передані секретним зв’язком із місця аварії через шість днів після вибуху, фіксують реальний рівень випромінювання, перебіг евакуації місцевих мешканців та перші дії щодо розслідування причин НП.

sbu_04_doc_00
3_1
3_2

Через два тижні після катастрофи неназваний співробітник КДБ УРСР звітує про ситуацію в місцях евакуації, настрої мешканців, обстановку на транспортних вузлах і найважливіших підприємствах Києва, а також про заходи щодо блокування роботи іноземних журналістів.

sbu_05_doc_00
4_1
4_2
4_3

Йшов 1986 рік, насувалася перебудова — це дозволило уникнути серйозних наслідків багатьом українцям, які у різких виразах обговорювали аварію на ЧАЕС. Як показує документ, збирання інформації про приватні розмови було тоді робочою практикою КДБ.

sbu_06_doc_00
5_1

Приголомшливе свідчення методів, якими КДБ намагався не допустити отримання іноземними журналістами та науковцями інформації про реальні масштаби аварії на ЧАЕС.

sbu_07_doc_00
7_1

Ймовірно, наймерзенніший документ із опублікованих. Він показує, що засекречення зазнали не лише причини та наслідки катастрофи на ЧАЕС, а й методи боротьби з супутніми хворобами, які могли б стати у нагоді в інших країнах, та інформація про зараження продуктів, важлива для власних громадян.

sbu_08_doc_00
8_1
8_2
8_3

Нове та Найкраще

661

583

608
942

Більше матеріалів