Світ

Голий король: Як шаховий скандал пов’язаний з анальними бусами та Ілоном Маском

У світі шахів розгорівся найгучніший скандал за останні роки. Діючий чемпіон програв уперше за тривалий час і звинуватив юного суперника у шахрайстві. Розповідаємо історію їхнього протистояння, яка обросла теоріями змови.

5 вересня чинний чемпіон світу з шахів — 31-річний норвежець Магнус Карлсен уперше у професійній кар’єрі знявся з турніру. Це сталося наступного дня після поразки від 19-річного американця Ханса Німанна на Кубку Сінкфілда у Сент-Луїсі. Такий результат завершив безпрограшну серію норвежця з 53 партій, яка тривала більш ніж два роки. Гра Німанна стала несподіванкою для багатьох, адже його рейтинг на турнірі був найнижчим.

Карлсен спочатку ніяк не пояснив своє рішення, залишивши тільки натяк. «Я знявся з турніру. Мені завжди подобалося виступати в Сент-Луїсі, сподіваюся повернутися сюди в майбутньому», — написав норвежець у твіттері. До посту він прикріпив відео з цитатою футбольного тренера Жозе Моурінью, який коментує роботу суддів після поразки його команди: «Я би не хотів говорити. Якщо я щось скажу, то матиму великі проблеми».

Дехто інтерпретував пост Карлсена як натяк на шахрайство Німанна в ході гри. Згодом в інтерв’ю американець зізнався, що в юному віці дійсно шахраював в онлайн-іграх для підвищення власного рейтингу. За допомогою спеціальної програми у телефоні він отримував пропозиції найкращих ходів. При цьому шахіст запевнив, що під час офлайн-партій завжди грав чесно. «Якщо вони хочуть, щоб я грав голим, не проблема. Мені нічого приховувати», — зазначив Німанн.

Минулого тижня суперники знову зустрілися, тільки тепер вони мали грати один проти одного на онлайн-турнірі Julius Baer Generation Cup. Але Карлсен завершив партію вже після першого ходу, таким чином протестуючи проти участі Німанна. Зрештою норвежець виграв турнір, а Німанн посів 16-е місце. Та навіть попри це 26 вересня Карлсен оприлюднив заяву, в якій звинуватив суперника у шахрайстві.

«Я вважаю, що Німанн шахраював більше, ніж він публічно зізнався, — написав Карлсен. — Його прогрес був незвичайним. Під час нашої гри на Кубку Сінкфілда у мене склалося враження, що він не був напруженим і навіть був не повністю зосередженим на грі у критичних позиціях, хоча перегравав мене у такий спосіб, на який здатні лише кілька гравців. Ця гра допомогла змінити моє бачення». Він додав, що поки не може розкрити всієї правди, та відмовився грати з Німанном у майбутньому.

Магнус Карлсен і Ханс Німанн на турнірі в Сент-Луїсі. Фото: Grand Chess Tour / Flickr

Така оцінка гри суперечить думці деяких коментаторів, які кажуть, що помилки і неточності були з обох сторін. Утім, це не завадило шаховому серверу Chess.com видалити акаунт Німанна, а організаторам турніру Global Championship у Торонто — скасувати запрошення американця.

Провідний експерт із шахрайства у шахах Кеннет Ріган проаналізував усі партії Німанна за останні два роки. Як повідомляє видання Сhessbase, Ріган дійшов висновку, що немає жодних причин підозрювати гравця у шахрайстві.

Відсутність будь-яких доказів не зупинила користувачів соцмереж від вигадування різних способів, які допомогли юнаку обіграти чемпіона. Найдивніше припущення полягало в тому, що американець переміг завдяки бездротовим анальним кулькам, які своєю вібрацією нібито допомагали йому робити правильні ходи. Звучить абсурдно, але цю теорію поширив навіть Ілон Маск. У видаленому наразі твіті мільярдер навів власну версію цитати філософа Артура Шопенгауера: «Талант влучає в ціль, яку ніхто інший не може вразити, геній вражає ціль, яку ніхто не бачить (тому що вона у твоїй дупі)». Однак були й користувачі, які казали, що Німанн переміг просто через те, що був кращим гравцем саме того дня.

Це далеко не перший скандал у світі шахів, пов’язаний із шахрайством. Мабуть, найгучніший кейс стався на міжнародній шаховій Олімпіаді 2010 року. Тоді організатори викрили схему, в якій були задіяні троє французьких гросмейстерів — Себастьян Феллер, Сіріл Марзоло та Арно Ошар. Шахісти використовували під час змагань мобільні телефони для передачі закодованих СМС-повідомлень. Працювало це так: коли один грав, другий за комп’ютером визначав найкращий хід і передавав його третьому — той займав у залі місце, що відповідає певній клітці на шахівниці. Після розкриття змови Французька федерація шахів дискваліфікувала трьох гросмейстерів на п’ять років. Ще один гучний випадок стався у 2019-му, коли латвійського шахіста Ігорса Раусіса спіймали з телефоном у туалеті під час турніру у Страсбурзі. Гравця дискваліфікували на шість років і позбавили звання гросмейстера.

Важко сказати, чи стане колись Ханс Німанн в один ряд із цими людьми. Так само важко передбачити, чи зіграє він колись оголеним. У будь-якому випадку довго чекати на його нові виступи не доведеться. Уже наступного тижня Німанн змагатиметься на турнірі у Сент-Луїсі з трьома американськими гросмейстерами. Наразі він посідає 40-е місце у рейтингу Міжнародної федерації шахів, який очолює Магнус Карлсен.


Фото на обкладинці: Grand Chess Tour / Flickr

Нове та Найкраще

659

583

608
940

Більше матеріалів