Світлана Алексієвич віддала премію за відстоювання свободи слова письменникам з України

Білоруська письменниця Світлана Алексієвич віддала Премію Іржі Тейнера празької книжкової виставки українським авторам. Нагороду щорічно вручають письменникам та організаціям, які відстоюють свободу слова та дотримання прав людини. Премію назвали на честь багаторічного головного редактора журналу «Індекс цензури».

«Мені дуже шкода, що я не можу бути на фестивалі. Хочу сказати, Премії Іржі Тейнера достойна українська делегація письменників, що представляє мужню країну, якою ми всі захоплюємося і в перемогу якої віримо. Україна сьогодні на передовій боротьби зі злом. Вона повинна знати, що ми з нею», — підкреслила Алексієвич. Авторка особисто не змогла відвідати церемонію через хворобу.

Премію отримали письменниці Катерина Міхаліцина та Євгенія Кононенко. «Є багато українських авторів, які зараз захищають свою країну зі зброєю в руках, тому ця нагорода спеціально для них. Ми можемо говорити тут про книжки та спільні цінності переважно тому, що вони зараз там», — зазначила Катерина Міхаліцина.

Світлана Алексієвич відома за книгами «У війни не жіноче обличчя», «Цинкові хлопчики» та «Чорнобильська молитва. Хроніка майбутнього». Твори авторки видавали у США, Німеччині, Великій Британії, Японії, Швеції, Франції, Китаї, Індії, Україні тощо. У 2015 році письменниця одержала Нобелівську премію в галузі літератури.


Фото: Christoph Soeder / AFP

Нове та Найкраще

6 218

670

587
944
Більше матеріалів