Музика

Гірше не придумаєш: Колекція жахливих альбомних обкладинок

Британець Стів Голдман п’ять років збирав колекцію музичних альбомів. Здається, звичайне хобі, поки не дізнаєшся, що ці обкладинки одна гірша за іншу.

У 20 років Стів Голдман із британського міста Гаддерсфілда купив перший альбом із дуже поганою обкладинкою. Це була збірка Roadstar 1979 маловідомого рок-гурту Peter Rabbitt. На зображенні обличчя музикантів були поєднані з тілами кроликів. Чоловік придбав альбом за 10 пенсів, але невдовзі загубив його.

Коли у Стіва з’явився інтернет, він насамперед подався шукати Roadstar і виявив його на сайті discogs.com. Натхненний знахідкою, Голдман вирішив стати колекціонером. «Пам’ятаю, як повідомив родині: я збиратиму жахливі обкладинки платівок. І мене підтримали», — розповів він Bird in Flight.

Близькі навіть допомагали Стіву шукати зразки для колекції у благодійних магазинах, на блошиних ринках та в мережі. Нині у його зібранні близько 300 екземплярів. Вартість платівок — від 5 центів. Найдорожча, альбом аргентинського рок-гурту Manal, коштувала 50 фунтів. Свій інтерес Стів пояснює просто: «Деякі люди витрачають цілий статок на твори мистецтва, але ніхто до мене не колекціонував жахливі обкладинки альбомів».

Особливо Стів пишається тим, що в його колекції немає жодного експонату із сексистським, расистським чи гомофобним підтекстом.

Головний критерій при відборі простий: обкладинка має розсмішити. Також британця не цікавлять альбоми, випущені самвидавом. У виробництві платівки, яка гідна колекції, повинні брати участь звукозаписна компанія або дизайнер. Особливо Стів пишається тим, що в його зібранні немає жодного експонату з сексистським, расистським чи гомофобним підтекстом, хоча серед обкладинок, які йому зустрічалися, таких прикладів безліч. У числі фаворитів — альбом Massa Falida (1986) гурту Duduca & Dalvan. На його кавері двоє чоловіків виходять із води у трусах та краватках, а між ними у трикутнику зображена дівчина в костюмі янгола.

Півтора року тому Голдман переніс інсульт. Своєю виставкою він хоче підтримати благодійну організацію Different Strokes, яка допомагає молодим людям із судинними захворюваннями мозку. Експозиція виявилася популярною для невеликого міста — її вже відвідали кілька сотень людей. У майбутньому Стів сподівається вирушити з нею в тур.

Нове та Найкраще

594

550

583
885

Більше матеріалів