Натхнення

Війна у великому форматі: Картини Наталії Левітасової

Раніше Наталія Левітасова писала стримані краєвиди, що межують із наївним мистецтвом. Сьогодні зображує руйнування. Незважаючи на зміст, у картинах Левітасової немає ані смутку, ані страху. Ми дізналися у художниці, як вона працює з темою війни, щоб зацікавити глядача.

До війни Наталія Левітасова жила та працювала у Києві: писала краєвиди з натури, зображуючи природу й місто. У її роботах було багато геометрії, барв і світла. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну зміст творчості Наталії змінився. Тепер вона документує дійсність, перемальовуючи фотографії руйнувань у звичній для себе манері — яскраво та без песимізму. Художниця розповіла Bird in Flight, як відмовилася від мирних краєвидів і чому не збирається повертатися до них.

Наталія Левітасова

Художниця. Навчалася у Львівській академії друкарства. Виставлялася в Україні та Чехії.

— Я давно мріяла пожити в Карпатах, тож наприкінці січня ми з чоловіком знайшли будинок, а у лютому переїхали. Почали облаштовуватися — помешкання було ще не дуже придатним для життя, — але не встигли. Я спочатку не повірила, що почалася війна, бо не сильно слідкувала за новинами. Тобто я знала, що усе можливо, але до останнього сподівалася, що цього не станеться.

Перші два тижні пройшли як у тумані, взагалі не пам’ятаю, що я робила. Прожила їх без творчості. Було відчуття, що все втратило сенс, і моє малювання також. Узяти пензлик до рук здавалося повною нісенітницею: я ж повинна купувати, збирати, тягти кудись гуманітарку, приймати гостей, розселяти їх. Було важко — в будинку оселилося 10 людей.

Було відчуття, що все втратило сенс, і моє малювання також.

Якоїсь миті у мені накопичилося багато болю, і через те, що я не малювала, він нікуди не йшов. Тож я вирішила створити першу роботу, й мені стало легше. Це була невеличка картина: на фоні грозового неба я написала «МИР» і поруч із тих самих літер — «WAR». Раніше на моїх картинах не було написів. Але зараз інколи я дивлюся на вже завершену роботу й відчуваю, що мушу додати до неї слова. Навіть якщо це щось зовсім ірраціональне.

«Мир war»
«МИР WAR»
«Реалії сьогодення»
«Реалії сьогодення»
«Факт fake»
«Факт fake»
«ПОМОГNТЕ»
«ПОМОГNТЕ»

Я не вважаю свій живопис мегаактуальним. Але в мене і немає мети створювати найбільш передове та актуальне мистецтво. Пишу живопис, бо обожнюю олійні фарби, в них дуже велика амплітуда можливостей, і я не почуваюся так вільно в інших матеріалах.

Раніше я малювала з натури, проте рік тому в мене почалися проблеми зі спиною, тож зараз майже не виходжу на етюди. На маленьких форматах я писати не люблю, а великі дуже важко носити за собою, тому тепер більше малюю з фото. До війни всі знімки я робила сама, а зараз беру світлини з вільних джерел; якщо це авторське зображення, питаю дозволу. Я не вважаю, що малювання зі знімка може зашкодити творчій роботі, це один з інструментів. До того ж сьогодні це єдиний спосіб побачити те, що я хочу зобразити.

Я малюю з фото, беру світлини з вільних джерел. Сьогодні це єдиний спосіб побачити те, що я хочу зобразити.

«Маріуполь. Вікно в рускій мір»
«Маріуполь. Вікно в рускій мір»
«Дайте нам дихати. Маріуполь»
«Дайте нам дихати. Маріуполь»
«Бандера смузі»
«Бандера-смузі»
«Миколаїв»
«Миколаїв»
«Патрон»
«Патрон»
«Не забувайте нас. Чернігів»
«Не забувайте нас. Чернігів»
«Чернігівська бібліотека»
«Чернігівська бібліотека»
«Вам не знищити наші душі»
«Вам не знищити наші душі»

Перші мої роботи, створені під час війни, були значно темнішими, ніж до цього. Проте я не хочу нічого вигадувати, є і якісь яскраві моменти в цих зображеннях. Тобто я не кажу, що щось хороше є у війні, але реальність така — вона кольорова. Люди бажають мені якнайшвидше повернутися до моїх звичайних сюжетів, мирних. А я цього зовсім не хочу, вони втратили для мене сенс.

Зараз я запустила рекламу в інстаграмі на закордонну аудиторію. Не можна поставити на промо жахливі фото, не можна поставити знімки розстріляних у Бучі, а мою картину — можна. І це побачать, на ситуацію в Україні звернуть увагу, а я б хотіла, щоб більше людей по всьому світу знали про те, що відбувається.

Не можна поставити на промо жахливі фото, не можна поставити знімки розстріляних у Бучі, а мою картину — можна.

«Волноваха»
«Волноваха»
«Потяг Київ-Рахів. Частина 2»
«Потяг Київ — Рахів. Частина 2»
«Військова частина в Миколаєві»
«Військова частина в Миколаєві»
«Луганська область»
«Луганська область»
«Тростянець»
«Тростянець»
«Мирні жителі Бучі»
«Мирні жителі Бучі»
«Краматорськ»
«Краматорськ»
«Потяг Київ-Рахів. Частина 3»
«Потяг Київ — Рахів. Частина 3»

Нове та Найкраще

590

545

580
880

Більше матеріалів