Натхнення

Витівка вдалася: Як колектив MSCHF змінює наші уявлення про дизайн

Двічі на місяць дизайнери з MSCHF створюють нову річ або запускають проєкт. Після цього люди то шукають по всій країні машину, до якої підходять їхні ключі, то три дні тримають палець на екрані смартфона, то купують розрізану на шматки картину. Розповідаємо про найцікавіші ідеї дизайнерів.

MSCHF, або Mischief, — колектив дизайнерів із Брукліна. Сказати точно, чим вони займаються, важко: MSCHF робить як додатки, так і кросівки. Єдине, що об’єднує всі ці речі, — нестандартний підхід. Якщо кросівки, то з людською кров’ю, якщо комп’ютер, то нашпигований вірусами. Навіть робочі наради дизайнери влаштовують на підлозі з пентаграмою. Спочатку проєкти команди були рекламними, але останні роки вона займається власними. Заговорили про MSCHF у 2019 році, коли з’явилися перші гучні роботи, а зараз колектив переживає нову хвилю популярності завдяки тіктоку.

Групу заснував колишній співробітник BuzzFeed Габріель Вейлі ще у 2016 році. Вона мало розповідає про себе, але відомо, що у 2019-му команда складалася з десяти людей віком до 30 років, переважно чоловіків. Тоді ж Business Insider повідомляв, що компанія отримала інвестиції на суму $11,5 мільйона. При цьому, за словами Вейлі, MSCHF не женеться за прибутком. Для них історія, яка стоїть за черговою парою божевільних кросівок, набагато важливіша.

Зараз MSCHF випускає по товару раз на два тижні. Кількість втілених ідей уже перевищила 80 — ось найцікавіші з них.

Постійність хаосу

У 2019 році команда заразила ноутбук комп’ютерними вірусами та шкідливими програмами. У цьому їй допомагав китайський художник Го О Донг, відомий своєю критикою сучасної інтернет-культури. На його колаборацію з MSCHF знадобилося $10 тисяч. Більша частина цих грошей пішла на створення надійної системи, яка б захистила інші пристрої від цих вірусів, — настільки вони були небезпечні. Роботу продали на аукціоні за $1,3 мільйона. Сам художник називав комп’ютер бестіарієм шкідливого програмного забезпечення: його задумали як фізичний прояв цифрових загроз.

Взуття Ісуса

У 2019-му на основі Nike Air Max 97 дизайнери зробили взуття, у підошву якого додали святу воду з річки Йордан. Збоку написали вірш з Євангелія від Матвія, а до шнурків правого кросівка прикріпили розп’яття. Ціна за пару склала $1 425. Одним із перших кросівки купив Дрейк, а невдовзі їх уже перепродавали за $4 000. Така пара була серед взуття, яке найчастіше гуглили у 2019 році.

Взуття Ісуса. Фото: Flickr
Взуття Ісуса. Фото: Flickr

Взуття сатани

На продовження цієї витівки Nike уже відреагувала.

З тієї самої моделі, що й взуття Ісуса, MSCHF зробили сатанинські кросівки. У 2020 році дизайнери випустили найки, в підошвах яких містилася крапля справжньої людської крові. Партія складала 666 пар. Випуск приурочили до виходу кліпу Lil Nas X, у якому він спускається в пекло до сатани. На шнурках кросівок була підвішена пентаграма, а збоку містився напис із посиланням на рядки Євангелія від Луки: «Я бачив того сатану, що з неба спадав, немов блискавка».

Nike, яка не давала дозволу ані на попередні кросівки, ані на ці, звинуватила колектив у незаконному використанні товарного знака. Компанія подала позов до суду Східного округу Нью-Йорка, і той став на її бік. Колективу MSCHF заборонили продавати таке взуття.

Дияволські кросівки MSCHF

Key4All

Зате дизайнери продали тисячу ключів по $19, які можуть відімкнути один конкретний автомобіль. Індикатор на брелоку світиться зеленим або червоним у залежності від того, як далеко перебуває автівка. За телефоном гарячої лінії можна отримати підказки. Якщо власник ключів знаходить машину — вона його. Але транспортний засіб радять брати на час та не прив’язуватися до нього, адже хтось із такими самими ключами може опинитися поруч, сісти в машину й поїхати.

У тіктоку зараз вірусяться ролики, в яких цю автівку дійсно знаходять. На сайті Key4All сказано, що проєкт триватиме доти, доки вона буде на ходу, хоча купити ключі вже не можна.

Пазл на мільйон доларів

Назва гри говорить сама за себе. Готовий пазл виглядає як величезний QR-код. Відсканувавши його, можна виграти від $1 до $1 мільйона. Пазл зроблений приблизно в 600 тисячах екземплярів, і мільйон знаходиться лише в одному з них. На Amazon таку гру можна купити за $30.

Пазл на мільйон доларів. Фото: Elton Lin / Flickr
Пазл на мільйон доларів. Фото: Elton Lin / Flickr

Музей підробок

Минулого року MSCHF виставив на продаж 999 точних копій малюнка Енді Воргола «Феї» — і один оригінал. «Закопуючи голку в копицю сіна, ми перетворюємо оригінал на таку ж підробку, як і наші копії», — сказано на сайті проєкту. Вартість оригіналу становить близько $20 тисяч, вартість малюнка MSCHF — $250. Воргол, за словами представників колективу, зробив мистецтво масовим і вони лише йдуть протореним ним шляхом. Кожна копія роботи відрізняється, двох однакових не існує.

Власне, називати своїх «Фей» лише копіями дизайнери відмовляються: це, кажуть вони, витвір мистецтва MSCHF.

Музей підробок. Фото: Handout / MSCHF / AFP
Музей підробок. Фото: Handout / MSCHF / AFP

З’їж багатія

Цього року група запропонувала за $10 спробувати на смак багатство, створивши фруктове морозиво у формі найбагатших людей: Білла Гейтса, Марка Цукерберга, Джека Ма, Джеффа Безоса та Ілона Маска. Влітку фургончики з ласощами з’явилися у Нью-Йорку й Лос-Анджелесі.

«З’їж багатія» — політичний лозунг, який використовують для критики нерівномірного розподілення статків у сучасному світі. Іноді фразу пов’язують із висловом французького філософа Жан-Жака Руссо, але точні її витоки невідомі.

Фургон з морозивом MSCHF. Фото: NDZ/STAR MAX
Фургон з морозивом MSCHF. Фото: NDZ / STAR MAX / IPx / AP

Finger on the App

У 2020-му команда разом із ютубером Джиммі Дональдсоном створила гру для смартфона з надзвичайно простими правилами: треба було просто тримати палець на екрані якомога довше. Гра почалася одночасно для всіх, хто її завантажив, та проходила лише раз. Час від часу гравці мали ворушити пальцем на екрані, щоб підтвердити, що вони ще беруть участь.

Випробування тривало три доби, попри те, що Дональдсон закликав користувачів відпочити. На другий і третій дні блогер пропонував учасникам відірвати палець від екрана за гроші. Двоє гравців погодилися зробити це за $5 тисяч за день до фіналу, а ще двоє — за $10 тисяч у день фіналу. Врешті-решт у грі залишилися чотири людини, і кожна з них отримала $20 тисяч.

Дем’єн Герст частинами

Дизайнери придбали принт британського художника Дем’єна Герста, аби продати його по частинах. MSCHF розрізали полотно вартістю $30 тисяч, що складається з 88 різнокольорових крапок, і виставили кожний фрагмент роботи на продаж за $480. Частини твору розкупили менш ніж за 38 секунд. Группа також опублікувала маніфест, розкритикувавши непрозорий ринок мистецтва у США. Іронізуючи над дробовим володінням коштовними речами, дизайнери буквально роздробили принт художника.

На задньому плані картина Дем’єна Герста з тієї ж серії, що і принт, придбаний MSCHF. Фото: Wikimedia Commons
На задньому плані картина Дем’єна Герста з тієї ж серії, що і принт, придбаний MSCHF. Фото: Wikimedia Commons

Blue Donkey

Роботи MSCHF дійсно стають вірусними, але, як і в кожного проєкту, у групи бувають провали. Зокрема, вона створила фейкову доставку їжі Blue Donkey, щоб зібрати гроші для кандидатів від демократів, які виступають проти корпорацій. Кожен працівник великої компанії, якому виділяють кошти на обід, міг витратити їх нібито на харчування, але насправді передати Blue Donkey. Таким чином гроші корпорації йшли на боротьбу з нею ж. Платформа GrubHub для замовлення їжі, на якій мали розміщувати послуги Blue Donkey, закрила доступ до сервісу MSCHF через кілька годин після запуску.

Нове та Найкраще

644

575

600
917

Більше матеріалів