Фотопроєкт

Ось тобі хрест: Сакральна архітектура Білорусі на тлі панельок

Антон Мартисевич знімав проєкт про мінські панельки, поки не помітив ще один силует, який повторюється в кожному районі. Його серія — про сакральну архітектуру, що сховалася серед світської, єдину яскраву пляму спальних районів.
Антон Мартисевич

Фотограф, закінчив Білоруський державний університет за спеціальністю «радіофізика» і «фотожурналістика».

— Білоруси відрізняються високою терпимістю по відношенню до інших конфесій, тому у країні немає конфліктів на ґрунті віросповідання. Однак у цієї миролюбності є зворотний бік: багато хто недостатньо глибоко вдається в суть релігії, а про свою приналежність до будь-якої конфесії каже ніби просто так, про всяк випадок.

За моїми спостереженнями, віруючими є, як правило, люди старшого покоління. У великих містах церкву відвідують тільки на свята. У менших містах і селах вплив церкви більший через кількість людей похилого віку, які мешкають там.

Коли правоохоронці застосовували силу, багато хто розраховував на підтримку з боку церкви, але цього не було.

Проєкт був знятий до минулорічних протестів. Багато фотографій зроблені у 2019—2020 роках. Протести згуртували народ і в той же час віддалили його від офіційних осіб, у тому числі й релігійних. На піку протестної активності, коли правоохоронці застосовували силу, багато хто розраховував на підтримку з боку церкви і чекав на конкретні заяви, але цього не було. Тому більш релігійними білоруси не стали.

Цей проєкт виник як продовження моєї попередньої серії про панельні будинки. Але релігійні споруди яскраво виділяються на їхньому фоні, тому мені стало цікаво поспостерігати, як сучасна церква виживає в міських умовах.

Нове та Найкраще

591

546

580
880

Більше матеріалів