18+
Фотопроєкт

У Атланті люблять гарячіше: Стриптизерки на хіп-хоп-сцені

Фотографка Гаджар Бенджіда знімала хіп-хоп-виконавців і вирішила звернути увагу на працівниць сцени, без яких цей жанр не був би таким гарячим. Дівчата на портретах Гаджар — стриптизерки з культового клубу Magic City в Атланті, пов’язаного з іменами таких музикантів, як Future, Migos, DJ Esco, Young Thug та 2 Chainz.

Раніше при згадці столиці штату Джорджія Атланти багато хто напевно б у першу чергу назвав роман Маргарет Мітчелл і знятий за його мотивами фільм «Віднесені вітром». Але сьогодні Атланта більше відома музичною та клубною сценою: у 2009 році The New York Times обдарував її статусом «центру тяжіння репу і хіп-хопу», а BBC представив список виконавців, які принесли південному центру таку славу. Фотографка Гаджар Бенджіда впевнена, що танцівниці — також невід’ємна частина жанру хіп-хоп, тому присвятила їм окремий проєкт. Цю серію «Атланта зробила мене відомою» журнал Unseen назвав серед 9 видатних випускних проєктів 2019-го.

Гаджар Бенджіда

Мароккансько-нідерландська фотографка і художниця. Має ступінь бакалавра (Університет мистецтв, Утрехт, Нідерланди). Дебютувала на Scope Art Fair Miami 2018 у рамках міжнародного ярмарку мистецтва «Арт-Базель». У 2019-му потрапила до списку журналу LensCulture «25 фотографів-початківців». Живе і працює в Нідерландах.

— У США мене привела любов до хіп-хопу — особливо до реп-сцени Атланти, через яку я і почала роботу над проєктом «Атланта зробила мене відомою». Останні пару років я знімала документальні репортажі про виконавців і музичних продюсерів із різних країн, в основному реперів, які регулярно приїздять з концертами до Амстердама. Виявилося, що дехто з них родом з Атланти, з часом ми подружилися, і я ще більше надихнулася цим світом.

У 2018 році я проходила стажування у фотографа Кема Кірка, і його студія розташовувалася навпроти знаменитого стриптиз-клубу Magic City. Звісно, я добре знала цей культовий заклад Атланти. Іноді ми обідали в самому клубі, і, спостерігаючи за його атмосферою, я зрозуміла, що хочу зробити портрети жінок, які там працюють. Так я хотіла привернути увагу до їхньої ролі на музичній сцені. Клуб став місцем народження маси хітів, він допоміг побудувати кар’єру багатьом музикантам, але танці — невід’ємна частина будь-якого виступу тут, тому важливо говорити і про цих дівчат.

Бути жінкою, зайнятою у світі розваг, музики та хіп-хопу в цілому, жахливо складно. Хіп-хоп знімають в основному чоловіки, навіть якщо в об’єктиві камери жінка. Тому залучити сюди жіночий погляд — цікаво й унікально, а ще чесніше і природно.

З дівчатами-стриптизерками мені було легко спілкуватися — я ж сама жінка. Ми могли спокійно як обговорювати «жіночі» теми, так і порушувати найрізноманітніші питання: школа, робота, фотографія. Мені хотілося показати моє особисте бачення закулісного світу хіп-хопу, якийсь інший погляд — наприклад, зробити акцент на ставленні танцівниць до материнства. Також за допомогою цього проєкту я розповідаю про розширення жіночої сфери впливу, про розуміння, про солідарність і любов. Серія називається «Атланта зробила мене відомою», і для її героїнь слава означає владу, визнання значущості їхньої ролі в хіп-хопі, впливовість та гроші.

Бути жінкою, зайнятою у світі розваг, жахливо складно.

Нове та Найкраще

652

581

607
929

Більше матеріалів