Фотопроєкт

Масковий режим: Фотопроєкт про стандарти краси в інстаграмі

Чи може звичка підправляти свої портрети у фоторедакторі залишатися безневинною? Художниця Єва Дорошенко у цьому не впевнена. Її проєкт — про кінець епохи старої естетики та початок нової, яка замінить застарілі жіночі образи з патріархальної культури.

На початку 2021-го Управління зі стандартів реклами Великої Британії заборонило блогерам і косметичним брендам ретушувати шкіру на рекламних фото та накладати фільтри. За порушення невідповідний контент просто видалятимуть. Це перша країна, де, здавалося б, невинними фільтрами й масками зайнялися на державному рівні.

Трьома роками раніше Американська асоціація пластичних хірургів поділилася результатами опитування, яке показало, що клієнти все частіше висловлюють побажання зробити їм обличчя «як із фільтром». Виявилося, що з таким проханням стикалися 55% хірургів, які брали участь у дослідженні. Фотографка з Польщі Єва Дорошенко теж користується інстаграмом і знає, як важко утриматися від спокуси накласти на обличчя маску, — її проєкт «Радикальна краса» якраз про це.

Ева Дорошенко Маски инстаграм
Єва Дорошенко

Художниця із Варшави. Закінчила Університет Миколая Коперника за спеціальністю «мистецтвознавець». Переможниця Lithuanian Photographers Association та фотопремії Young Lynx журналу Contemporary Lynx Magazine у 2018 році.

— Подобається нам це чи ні, але цифрові технології вже впливають на наші стосунки, роботу та мистецтво. Мій проєкт демонструє, як саме. Особливо мене цікавить, як фільтри, додатки для макіяжу, симулятори косметичних процедур та операцій впливають на жінок. Хоча стандарти жіночої краси постійно змінюються, прагнення відповідати їм залишається незмінним. Соцмережі змушують нас постійно порівнювати себе з іншими, підривають нашу впевненість у собі та погіршують настрій, через них ми зациклюємося на статусі й зовнішності.

Тисячоліттями чоловіча думка щодо краси була єдино вірною.

Ідея проєкту виникла, коли я завела акаунт в інстаграмі й побачила, як багато жіночих портретів ретельно відретушовано. Я почала говорити про це з близькими мені жінками і зрозуміла, що тема є актуальною для кожної з них. Для серії «Радикальна краса» я друкувала портрети у високій якості, вручну створювала колажі, сканувала і вже у фоторедакторах надавала їм закінченого вигляду. На це пішло пів року.

У Польщі, на жаль, дуже добре приживаються стереотипи про жіночу красу. Як і в інших європейських країнах, косметична промисловість тут впливає на жінок дуже хитро. Чи зможуть майбутні покоління жінок протистояти існуючим стандартам краси? Чи навпаки, цифрові інструменти ще більше заволодіють тілом? Тисячоліттями чоловіча думка щодо краси була єдино вірною. Сьогодні ми знаємо, що цей «чоловічий» погляд на жінок є необ’єктивним. Жінки відновлюють свій імідж, але це тривалий процес, який в основному складається з проб та помилок.

Нове та Найкраще

596

550

585
886

Більше матеріалів