Фотопроєкт

Молодість, спільнота, свобода: Фотокнига миколаївської школи MYPH

У видавництві «Родовід» наприкінці вересня виходить фотокнига «Молода Миколаївська Фотографія». До неї увійшли роботи учнів фотошколи MYPH. Bird in Flight публікує обрані світлини з видання із коментарями авторів проєкту.

Фотошкола MYPH, заснована Сергієм Мельниченком, існує вже чотири роки. За цей час її учні взяли участь у понад двадцяти виставках, фестивалях і ярмарках в Україні, Європі й Південній Кореї. Після початку російського вторгнення школа створила власну колекцію NFT, кошти від продажу якої скерували на допомогу армії та постраждалим від війни. Зараз учні MYPH перебувають у різних частинах України і за кордоном.

Ідея видати книгу з роботами учнів виникла у Сергія ще кілька років тому, а з початком повномасштабної війни він зрозумів, що зараз саме час підвести проміжний підсумок історії школи. Сергій відібрав знімки 63 авторів, а дизайнерка Катерина Лесів запропонувала їм розповісти про свої пошуки, думки та мрії.

Сергій Мельниченко

Фотограф із Миколаєва, член спільноти «Українська фотографічна альтернатива». У 2018-му заснував школу концептуальної та артфотографії MYPH. Володар Leica Oskar Barnack Award та Photographer of the Year, номінант премій Foam Paul Huf Award та PinchukArtCentre 2015. Виставлявся у Європі, Ізраїлі, Аргентині, США.

— Звісно, багато фотографів, представлених у книзі, з Миколаєва. Школа починалася саме з мого рідного міста, а вже потім через пандемію перейшла в онлайн-режим, що дозволило приймати студентів з усієї України та з-за кордону.

Деякі з авторів зараз знаходяться у досить гарячих точках. Наприклад, Марія Горшкова активно волонтерить у Миколаєві з перших днів війни, паралельно фотографуючи все, що там відбувається. Станіслав Остроус родом із Херсона, але десь рік тому переїхав до Харкова, де також знімає зараз. Олексій Чарєй служить у ЗСУ та паралельно фотографує своїх товаришів по службі, деякі світлини увійшли до книги.

Деякі з авторів зараз знаходяться у досить гарячих точках.

Я відібрав роботи, які, на мою думку, найбільш відображають автора або зроблені в період навчання у школі. Деякі з проєктів для мене дуже важливі, тому що за ними закріпилися якісь історії, пов’язані з життям школи. Потім Катерина неодноразово перебирала матеріал, тому що її основним завданням було зробити не просто каталог школи, а цілісний продукт — фотокнигу.

Оскільки у виданні достатньо велика кількість авторів і робіт, теми досить різні. Але всі вони так чи інакше перетинаються та переходять одна в одну. Там представлені автори останнього, сьомого навчального курсу, який почався у листопаді 2021-го і у лютому обірвався через війну. Для мене дійсно важливо, що навіть ті, хто не встиг закінчити навчання, вже стали частиною нашої великої сім’ї.

У нас не було завдання зробити книгу повністю відображенням сьогодення, особливо усього того, що зараз коїться в моєму місті. Але насправді фотографії все одно обростають новими сенсами. Там є знімки з життям довоєнного Миколаєва, за котрим ми всі дуже сумуємо. Сподіваємося, що дуже скоро зможемо повернутися до нього.

Артем Гумілевський
Артем Гумілевський
Катерина Ільченко
Катерина Ільченко
Олександра Соловйова
Олександра Соловйова
Станіслав Остроус
Станіслав Остроус
Наталі Агризкова
Наталі Агризкова
Христина Войтків
Христина Войтків
Євгенія Крюк
Євгенія Крюк
Михайло Соловйов
Михайло Соловйов
Катерина Лесів

Художниця з Хмельницького. Закінчила Національну академію образотворчого мистецтва і архітектури за спеціальністю «графіка». Працює з різними медіа: артбук, об’єкт, інсталяція, фотографія, малюнок, відео. У 2017-му була номінована на премію «Укрсучфото» в категорії «Відкриття року».

— Мені було важливо, щоб книга стала єдиним організмом, де автори дуже різні, але готові до діалогу, візуального в тому числі. Школа взагалі базується на комунікації, тож форма діалогів мені видалася чесною та живою — вона підходить як для роботи з MYPH, так і для нашого часу. Тим більше серед фотографів є люди різного віку та професій, і багато хто з них ще формується як художник.

Якщо описувати книгу лише трьома словами, то це «молодість», «спільнота», «свобода». Теми робіт варіюються від дослідження сексуальності до роздумів про рейви як продовження культури традиційних масових гулянь та до полароїдів з фронту. Це знімки, зроблені задовго до повномасштабного вторгнення та після. У будь-якому випадку зараз контекст війни нашаровується на кожну роботу.

Якщо описувати книгу лише трьома словами, то це «молодість», «спільнота», «свобода».

Олена Лемберська
Олена Лемберська
Єва Гольц
Єва Гольц
Лада Соловйова
Лада Соловйова
Леся Тесля
Леся Тесля
Вова Лисенко
Вова Лисенко
Яна Григоренко
Яна Григоренко
Ксенія Петровська
Ксенія Петровська
Олена Лемберська
Олена Лемберська
Олена Швед
Олена Швед
Вероніка Моль
Вероніка Моль
Анастасія Антоненко
Анастасія Антоненко

Фотокнига вийде друком наступного місяця, замовити її можна тут.

Нове та Найкраще

590

544

580
880

Більше матеріалів