У Празі знайшли картини художниці, яка загинула в таборі смерті: за стінами будинку зберігалися 700 її робіт

Під час знесення старого будинку в Празі робочі виявили 700 картин та ескізів єврейської художниці Гертруди Каудерс, яка загинула в таборі смерті. Знахідка була зроблена в 2018 році, але тоді кілька чеських видань написали лише про 30 виявлених полотен. Тільки зараз журналісти «Радіо Свобода» змогли побачити всю колекцію і поспілкуватися з мешканцями будинку, де були сховані картини.

Гертруда Каудерс народилася в 1883 році. Вона відмовилася залишити Чехословаччину, як інші її родичі, після приходу до влади нацистів у Німеччині. Художниця попросила свою подругу, російську емігрантку Наталю Яхудкову, заховати колекцію своїх картин, коли дізналася про плани німецького уряду щодо євреїв. У травні 1942 року Каудерс опинилася в концентраційному таборі Терезієнштадт, а потім в Майданеку, де і загинула.

Міріам Каудерс, онука брата Гертруди, заявила, що готова подарувати полотна чеському музею, але залишить собі деякі портрети пращурів. Головна хранителька Єврейського музею в Празі Мікаела Зіденберг назвала знахідку унікальною через розмір колекції.

Нове та Найкраще

6 044

550

585
885
Більше матеріалів