Місяць тому артдетектив відшукав твір Ван Гога — зараз йому повернули ще 6 викрадених картин

Нідерландський артдетектив Артур Бранд, який місяць тому повернув вкрадену картину Вінсента Ван Гога, повідомив про свій черговий успіх. Цього разу до його будинку привезли 6 картин, які були нещодавно викрадені з ратуші міста Медемблік, пише Artnet.

За словами Бранда, минулої п’ятниці він дивився вдома телевізор, коли у двері подзвонили. Невідомий чоловік попросив детектива вийти та допомогти розвантажити деякі речі з автівки. Ними виявилися полотна з Медембліка, загальна вартість яких складає приблизно €100 тисяч. Серед них — портрети правителя Нідерландів Вільгельма I Оранського та короля фризів Радбода.

Бранд упевнений, що цей випадок пов’язаний із широким висвітленням у ЗМІ його ролі в поверненні картини Ван Гога «Сад священника в Нюенені навесні» (1884). До того ж у крадіїв мистецтва виникли б труднощі з продажем цих творів. «Швидше за все, грабіжники просто злякалися, — каже він. — Ви або спалите картини, що є поганою ідеєю, або підкинете їх до мого порога».

Муніципалітет Медембліка пропонував винагороду в €10 тисяч тому, хто допоможе знайти вкрадені полотна, однак детектив відмовився від грошей. Артур Бранд відомий як «Індіана Джонс у світі мистецтва». За свою кар’єру йому вдалося знайти понад 200 вкрадених артефактів, серед яких картина «Бюст жінки» Пабло Пікассо, каблучка Оскара Вайлда та бронзова статуя «Коні Гітлера»

Нове та Найкраще

6 204

659

583
940
Більше матеріалів