Артдетектив повернув картину Ван Гога, яку викрали з музею три роки тому

Нідерландський артдетектив Артур Бранд у співпраці з поліцією відшукав і повернув картину Вінсента Ван Гога «Сад священника в Нюенені навесні» (1884). Полотно, яке оцінюють у суму від 3 до 6 мільйонів євро, було викрадене у 2020 році, пише The Guardian.

Бранд отримав картину 11 вересня і назвав це одним із найкращих моментів у житті. Детектив розповів, що твір мистецтва йому передав чоловік, особу якого не розкривають. Робота була загорнута у плівку й лежала у блакитній сумці Ikea.

Полотно викрали з нідерландського музею Singer Laren 30 березня 2020 року, коли установа була закрита на карантин через пандемію коронавірусу. Про інцидент тоді писали світові медіа. На опублікованих кадрах з камер спостереження помітно, як уночі злодій розбиває скляні двері, а потім зникає з картиною.

У квітні 2021 року поліція затримала підозрюваного, якого медіа називали Нільсом М. Пізніше його визнали винним і засудили до восьми років ув’язнення.

Детектив дізнався, що вкрадену картину купив чоловік на ім’я Пітер Рой К., який у той час перебував за ґратами через наркоторгівлю. Власник полотна хотів використати його як заставу для пом’якшення свого покарання, але безуспішно. Після тривалих переговорів із Брандом він погодився повернути картину. За словами детектива, чоловік «не мав нічого спільного з крадіжкою». Роботу передали до Музею Гронінгена, звідки її позичав музей Singer Laren.

Артур Бранд відомий як «Індіана Джонс у світі мистецтва» завдяки поверненню вкрадених творів. Раніше йому вдалося відшукати бронзову статую «Коні Гітлера», картину Пікассо «Бюст жінки» та перстень Оскара Вайлда.

Нове та Найкраще

6 274

695

601
958
Більше матеріалів