Аргентинка позбулася ВІЛ без ліків — це другий такий випадок в історії

30-річна мешканка Аргентини позбулася вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ) без спеціальних ліків чи іншої допомоги. Це другий подібний випадок в історії, пише CNN.

Міжнародна група вчених опублікувала дослідження у журналі Annals of Internal Medicine. У матеріалі сказано, що пацієнтка з Аргентини, ім’я якої не називають, є рідкісним «елітним контролером» вірусу. Їй діагностували ВІЛ у 2013 році, але вона розпочала лікування, лише коли завагітніла у 2019-му. Народивши здорову ВІЛ-негативну дитину, жінка припинила терапію. Через вісім років після встановлення діагнозу у неї не було жодних ознак вірусу. Дослідники не впевнені, яким чином організм аргентинки зміг позбутися ВІЛ без ліків. Вони вважають, що цьому могла сприяти комбінація різних імунних механізмів.

Це друга пацієнтка, яка позбулася вірусу без трансплантації стовбурових клітин чи іншого лікування. Першою 2011-го стала американка Лорін Вілленберг, зараз їй 67 років.

Близько 38 мільйонів людей у ​​всьому світі живуть із ВІЛ-інфекцією, яка за відсутності терапії може призвести до синдрому набутого імунодефіциту. Торік від хвороб, пов’язаних зі СНІДом, померло близько 690 тисяч людей. У вересні 2020-го від лейкемії пішов з життя Тімоті Браун — перша людина у світі, яка отримала імунітет до ВІЛ. Також минулого року стало відомо про другу людину, яка вилікувалася від ВІЛ, — «лондонського пацієнта» Адама Кастільєхо.


Фото: Depositphotos

ВІЛ-інфікована людина, яка не проходить антиретровірусну терапію, не має симптомів хвороби та виявляє стійку імунну відповідь до вірусу

Нове та Найкраще

8 153

962

790
1 223
Більше матеріалів