Герой обкладинки Nevermind знову подав до суду на Nirvana

Американець Спенсер Елден, який 30 років тому, будучи немовлям, знявся для обкладинки альбому Nevermind гурту Nirvana, подав повторний позов до музикантів та фотографа. Чоловік, як і раніше, звинувачує їх у поширенні дитячої порнографії, пише BBC.

На початку січня окружний суд Каліфорнії відхилив перший позов Елдена проти гурту, оскільки його юристи у відповідний термін не відповіли на запит адвокатів Nirvana. Водночас суд дав Спенсеру можливість внести поправки до своєї заяви до 13 січня. Цим шансом він і скористався, поновивши справу. Адвокати музикантів тепер мають час до 27 січня, щоб відповісти на нову скаргу.

У виправленому позові зникло звинувачення у сексуальній експлуатації Елдена-дитини з комерційною метою. Юристи Nirvana раніше назвали подібні претензії абсурдними, оскільки фотографію було зроблено до того, як у США почав діяти відповідний закон. При цьому у скарзі залишилося твердження, що знімок є прикладом дитячої порнографії.

Також адвокати Елдена додали заяву дизайнера обкладинки Nevermind Роберта Фішера, ім’я якого фігурувало у початковому позові серед відповідачів. Документ включає ранній макет кавера з використанням стокового зображення іншої дитини, яка пливе, — її геніталій не видно. За словами Фішера, він говорив гурту та представникам лейблу, що геніталії Елдена можна стерти з фотографії, проте музиканти вирішили використати більш відвертий образ.

«Як і творці інших спірних обкладинок, відповідачі прагнули привернути увагу, використовуючи відверто сексуальне зображення, яке навмисно фокусувалося на збільшених геніталіях Спенсера», — заявили адвокати позивача. У результаті, за їхніми словами, протягом усього життя Елден страждає через емоційний стрес, а також стикається з перешкодами у своєму розвитку й навчанні, потребуючи медичної та психологічної допомоги.

Американець вимагає відшкодування збитків у розмірі $150 тисяч від кожного з відповідачів, серед яких учасники гурту Дейв Грол та Кріст Новоселіч, керуючі майном покійного фронтмена Курта Кобейна, його колишня дружина Кортні Лав, лейбли Geffen і Universal Music, а також фотограф Кірк Веддл.

У грудні адвокати захисту попросили суд закрити справу, назвавши звинувачення несерйозними. Юристи Nirvana підкреслили, що Елден протягом 30 років отримував вигоду зі своєї популярності. Також вони наполягали, що термін давності у справі минув понад десятиліття тому. Nevermind (1991) — другий і найбільш комерційно успішний альбом Nirvana. На його обкладинці зображене немовля в басейні, яке пливе до доларової купюри на гачку.

Нове та Найкраще

6 180

650

579
926
Більше матеріалів