В Іспанії затримали блогера Анатолія Шарія, якого підозрюють у держзраді

Правоохоронні органи Іспанії 4 травня затримали проросійського блогера Анатолія Шарія, якого в Україні підозрюють у державній зраді. Про це повідомляє Служба безпеки України. Зараз тривають необхідні слідчо-оперативні заходи для того, щоб ця особа відповіла за свої дії перед законом.

UPD: 5 травня іспанський суд погодився звільнити Шарія з-під варти, допоки Україна не попросить про його екстрадицію. У блогера забрали паспорт і заборонили виїзд з країни, він зобов’язаний двічі на місяць з’являтися до суду.

Затримання відбулося завдяки взаємодії СБУ, Офісу генпрокурора та міжнародних партнерів, а також у результаті багаторівневої спецоперації українських правоохоронців. Шарія підозрюють за двома статтями: про держзраду (ст. 111 ККУ) та порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності, релігійних переконань тощо (ст. 161 ККУ).

За інформацією СБУ, він здійснював протиправну діяльність проти національної безпеки України в інформаційній сфері на замовлення іноземних структур. «Зокрема, пропагандист займався дискредитацією державної політики України, умисно та цілеспрямовано поширював маніпулятивну, викривлену інформацію щодо урядових ініціатив та подій на Сході країни», — наголошують в СБУ. Докази слідства були підтверджені низкою експертних досліджень, які встановили, що в інтерв’ю та виступах Шарія наявні факти його підривної діяльності проти України. У лютому 2021 року йому оголосили про підозру.

Анатолій Шарій — блогер та засновник однойменної партії. Він втік з України від кримінального переслідування у 2012 році, стверджуючи, що справа проти цього була політично мотивованою. В одному з київських ресторанів Шарій поранив людину зі зброї. За його словами, це була провокація проти нього. У Євросоюзі блогер отримав політичний притулок, останніми роками жив в Іспанії.

Нове та Найкраще

6 256

685

597
956
Більше матеріалів