Телескоп NASA сфотографував космічний об’єкт у формі знака питання

Космічний телескоп NASA «Джеймс Вебб» зробив найдетальніше зображення зоряної системи у сузір’ї Вітрила, розташованої на відстані приблизно 1 470 світлових років від Землі. Вчені помітили на ньому дивний космічний об’єкт у формі знака питання, пише Independent.

Зоряна система отримала назву Herbig-Haro 46/47. Вона складається з двох молодих зірок, що притягуються одна до одної. Це важливий об’єкт для вивчення, оскільки йому всього кілька тисяч років, кажуть у NASA. Розуміння еволюції цієї пари зірок може допомогти змоделювати, як утворилося наше Сонце.

Якщо масштабувати зображення, під зоряною системою стає помітний об’єкт у формі знака питання. Вчені припускають, що ця космічна сутність є далекою галактикою або двома галактиками, які взаємодіють одна з одною. Червоний колір об’єкта свідчить про те, що він знаходиться набагато далі, ніж зоряна система.

«Можливо, ми вперше бачимо цей конкретний об’єкт. Потрібне додаткове спостереження, щоб з упевненістю визначити, що це», — зазначили в Інституті космічних досліджень за допомогою телескопа (STScI) в Балтиморі.

Телескоп «Джеймс Вебб» був запущений 25 грудня 2021 року. Він вивчає космос в інфрачервоному спектрі, що дозволяє йому бачити крізь хмари газу та пилу. Його попередник «Габбл», запущений в 1990-му, мав набагато меншу потужність.

Нове та Найкраще

8 376

1 038

853
1 308
Більше матеріалів