В Ізраїлі вперше розділили сіамських близнюків, які раніше ніколи один одного не бачили

В Ізраїлі вперше розділили сіамських близнюків зі зрослими на потилиці головами — раніше однорічні сестри ніколи не бачили одна одну, повідомляє BBC. До операції, яка тривала 12 годин, лікарі готувалися рік, попередньо створивши 3D-моделі голів дівчаток і пересадивши сестрам додаткову шкіру. «Щоб полегшити процес, ми розробили тривимірну модель близнючок у віртуальній реальності. На щастя, все пройшло саме так, як ми сподівалися», — каже нейрохірург Міккі Гідеон.

У процедурі, яку проводять украй рідко, були задіяні десятки ізраїльських фахівців, а також їхні закордонні колеги. Сестри з’явилися на світ у серпні 2020 року. Незважаючи на те що потилиці дівчаток були зрощеними, у кожної з них є свій мозок, що дало надію на проведення успішної операції з розділення близнючок.

Хірургічне втручання провели в Медичному центрі Сорока в місті Беер-Шева на півдні Ізраїлю. Голова відділення пластичної хірургії Ельдад Зільберштейн уточнив, що зараз сестри знаходяться на реабілітації, вони дихають та їдять самостійно. Раніше ізраїльські фахівці не робили подібних операцій, а всього у світі було не більше двадцяти успішних випадків.

У відділенні хірургії зазначають, що будь-яке помилкове рішення могло коштувати пацієнткам життя, адже процедуру проводили між великими кровоносними судинами голови. Зараз здоров’ю близнючок нічого не загрожує. За словами медиків, дівчатка зможуть вести повноцінне життя.

Нове та Найкраще

6 342

716

625
985
Більше матеріалів