Ісландська дизайнерка створила одяг із желатину, який можна розтопити і переробити

Ісландська дизайнерка Валдіс Стейнарсдоттір розробила топи з желатину і агару — суміші, яку одержують із червоних водоростей, повідомляє Dezeen. Коли напівпрозорий предмет одягу зноситься або набридне власникові, топ можна буде переплавити і створити новий елемент гардеробу з того ж матеріалу. Свій проєкт дизайнерка вперше показала на фестивалі DesignMarch у Рейк’явіку.

Щорічно фешн-індустрія виробляє більше 60 мільярдів квадратних метрів текстильних відходів, оскільки деталі одягу вирізають за викрійкою з великих рулонів тканини. Проєкт Валдіс Стейнарсдоттір передбачає повністю безвідходне, стійке виробництво.

Гнучкий матеріал отримують шляхом змішування одного з двох агентів, що утворюють гель, із водою, натуральними барвниками і цукровим спиртом. Потім суміш відливають у спеціальну форму. Це дозволяє використовувати рівно стільки матеріалу, скільки потрібно для виробництва конкретного елементу одягу. Щоб виріб висох і затвердів, потрібний день — за бажанням на топ можна нанести авторські візерунки або написи. Желатин і агар нешкідливі для екології, вони розчиняються в гарячій воді; у природному середовищі ці речовини розкладаються за кілька тижнів.

Дизайнерка підкреслює, що її топи досить довговічні, але за необхідності матеріал можна нагріти до потрібної температури і відлити у вигляді нового предмета. Готова форма для виготовлення одягу дозволяє регулювати розмір і дизайн об’єкта. «Такий метод роботи безумовно змушує зупинитися і переосмислити поточні методи виробництва», — говорить Валдіс Стейнарсдоттір. У майбутньому дизайнерка сподівається співпрацювати з великими брендами, щоб знайти більш широке застосування інноваційному матеріалу, який біологічно розкладається.

Нове та Найкраще

6 266

692

600
958
Більше матеріалів