У Чехії провели «референдум» про приєднання Калінінграда. Тепер місто називають Краловець

У чеському сегменті інтернету останніми днями активно обговорюють жарт про приєднання Калінінградської області Росії до складу Чехії. Місто Калінінград уже «перейменували» на Краловець, у нього також з’явився свій сайт та акаунт у твіттері, пише місцеве видання iDNES.

Усе почалося 28 вересня з жартівливого твіту анонімного польського користувача. «Настав час розділити Калінінград, щоб наші брати-чехи нарешті мали вихід до моря», — сказано в дописі. Його доповнює карта Калінінградської області, розділеної навпіл між Чехією та Польщею.

Наступного дня публікацію поширив чеський депутат Європарламенту Томаш Здеховський. Однак російський сайт EurAsia Daily сприйняв його дотеп всерйоз і повідомив, що чеський політик пропонує розділити Калінінградську область між Чехією та Польщею.

Це спричинило хвилю жартівливих реакцій. Користувачі почали поширювати оновлені карти і фотографії Калінінграда з чеським прапором на пам’ятках. Для Краловця навіть створили сайт та «офіційний» твіттер-акаунт, зараз там понад 28 тисяч фоловерів. «Після успішного референдуму 97,9% калінінградців вирішили приєднатися до Чехії та перейменувати місто на Краловець», — сказано на сайті.

Ідею приєднання Калінінграда підхопив чеський сайт сатиричних новин AZ247.cz, який створив відповідну петицію. У ній сказано, що підставою для анексії є той факт, що місто Кенігсберг було засноване чеським королем Пржемислом Оттокаром II у 1255 році. За кілька днів петиція зібрала більше 12 тисяч підписів. «Як показала нам Росія у Криму, так і зараз показує на сході України, це цілком нормально — зайти на територію чужої держави, оголосити там референдум і потім анексувати територію», — зазначено в петиції.

«Приєднання» нової території до Чехії «схвалили» президент США Джо Байден та папа римський Франциск. «Як написано в Біблії, якщо чехи хочуть Калінінград, хай вони його отримають… Мені байдуже. Нехай благословить їх Бог», — йдеться в одному з жартівливих твітів.

Нове та Найкраще

6 200

658

583
937
Більше матеріалів