Автор мемів за добу зібрав $4 мільйони на евакуацію сотень афганців, чиє життя знаходиться в небезпеці

Американець Томмі Маркус, який висміює у мережі капіталізм та антивакцинаторів і створює меми під ніком @Quentin.Quarantino, усього за добу зміг зібрати $4 мільйони для порятунку афганців — життю сотень людей загрожує «Талібан», повідомляє Dazed. У виданні уточнюють, що бойовики винесли їм смертний вирок. 15 серпня таліби повністю захопили контроль над країною, що змусило багатьох громадян боятися за своє майбутнє і намагатися залишити територію Афганістану, поки кордони ще відкриті.

Раніше Томмі Маркус уже організовував кампанії зі збору коштів для некомерційних організацій, у тому числі допоміг отримати $1 мільйон американському Фонду планування сім’ї, проте ніколи його акції не були настільки успішними. За перші пів години після запуску кампанії «Евакуація: термінова рятувальна місія з Афганістану» на сайті GoFundMe 11 тисяч осіб зробили пожертви на суму $550 тисяч. Усього за день показник значно збільшився і нині становить $4,7 мільйона.

Маркус зазначив, що співпрацює з групами гуманітарної допомоги, ветеранами збройних сил США і місцевими активістами, щоб врятувати людей в окупованому талібами Кабулі. «Згадані особи є важливою ціллю: це афганські чоловіки і жінки, які працювали юристами з прав людини, це борці за права жінок і ЛГБТ-спільноти, журналісти, представники уряду, художники і перекладачі. Усі вони неминуче ризикують бути страченими талібами разом зі своїми родинами», — каже Томмі Маркус.

Чоловік підкреслив, що кілери «Талібану» шукають цих людей і «вбивають їх на місці», без суду і розголосу. Маркус розраховує, що зібрана на GoFundMe сума допоможе організувати 16 рейсів з аеропорту Кабула та евакуювати більше трьохсот осіб із групи ризику.

Нове та Найкраще

6 044

596

550
886
Більше матеріалів