Помер архітектор Юджин Кон — автор найвищих хмарочосів

Американський архітектор Юджин Кон помер у віці 92 років, повідомляє Dezeen. Він вважається одним із найбільш продуктивних архітекторів, що проєктували хмарочоси. Кон очолював студію Kohn Pedersen Fox, яку заснував у 1976 році у США разом із Вільямом Педерсеном і Шелдоном Фоксом. Студія створила 250 хмарочосів, у тому числі шість із дванадцяти найвищих веж світу. Це, зокрема, 492-метровий Шанхайський всесвітній фінансовий центр і 484-метровий Міжнародний торговий центр у Гонконзі.

Shanghai_World_Financial_Center_Kohn
Шанхайський всесвітній фінансовий центр. Фото: Mariusz Kluzniak / Flickr
Tian_Mo_Shan_and_ICC_building,_Hong_Kong_Khon
Міжнародний торговий центр у Гонконзі. Фото: Daniel Case / Wikimedia

Також KPF спроєктували штаб-квартири Unilever і Amazon у Лондоні, штаб-квартиру Світового банку у Вашингтоні, міжнародний аеропорт Абу-Дабі, штаб-квартиру Procter & Gamble у Цинциннаті тощо.

Як пише The New York Times, хмарочоси Kohn Pedersen Fox майже ніколи не мали плоских дахів. Натомість вони були зроблені у вигляді пірамід, куполів, ліхтарів, фронтонів чи комбінації усього одразу. Кон був прихильником постмодернізму і вважав, що майбутнє за більш витонченим і складним модернізмом, ніж «прості скляні коробки 1960-х і 1970-х років». Архітектор створював геометрично складні конструкції, але зрештою визнав у мемуарах, що в деяких проєктах надто ускладнював форму.

Хмарочос 10 & 30 Hudson. Фото: YardsKidfly182 / Wikimedia

Нове та Найкраще

6 145

637

572
911
Більше матеріалів