У США відкрили психоделік, який не викликає галюцинацій

Психоделіки показали ефективність при лікуванні депресії та посттравматичного стресового розладу, але при цьому можуть викликати у пацієнтів галюцинації та повинні застосовуватися суворо під наглядом лікаря. Щоб мінімізувати ризик, вчені з Каліфорнійського університету провели дослідження і виявили препарат з аналогічною дією, але без побічних ефектів — псевдопсиходелік, повідомляє Science Daily.

Раніше не вивчена молекула AAZ-A-154 впливає на рецептори серотоніну в головному мозку. Вчені провели лабораторний експеримент над мишами і в реальному часі зафіксували динаміку серотоніну, коли тварини навчалися або перебували у стані стресу. Автори дослідження відзначили, що протягом декількох тижнів після прийому дози псевдопсиходеліку у піддослідних мишей спостерігалася «сприятлива поведінка».

На думку експертів, одна з переваг використання психоделічних препаратів у порівнянні з іншими ліками в тому, що вони сприяють нейронній пластичності, по суті дозволяючи мозку перебудовуватися. У майбутньому вчені сподіваються створити безпечний препарат, однієї дози якого виявиться досить для досягнення бажаних поліпшень. Застосовувати його пацієнт зможе самостійно, перебуваючи вдома.


Фото: Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 043

594

550
885
Більше матеріалів