Крейсер «Москва» внесли до реєстру підводної культурної спадщини України

Російський ракетний крейсер «Москва», який 13 квітня підбили ЗСУ, включили до списку підводної культурної спадщини України, про це повідомили на сторінці Міністерства оборони. Внаслідок влучання українських ракет «Нептун» на крейсері виникла пожежа, після чого він затонув.

Згідно з конвенцією ЮНЕСКО, яку Верховна Рада ратифікувала у 2006 році, усі сліди людської діяльності на дні Чорного моря в межах економічної зони держави є власністю України. Флагманський корабель РФ знаходиться приблизно у 130 кілометрах від Одеси, на глибині 45-50 метрів.

Крейсер, який побудували у Миколаєві та вперше спустили на воду у 1979 році, поставили на облік в Національному військово-морському музеї України. Наразі «Москва» — найбільший затонулий об’єкт на дні Чорного моря. Довжина судна становить 186,4 метра, а водотоннажність — 11,5 тисячі тонн.

Підіймати крейсер не планують. «У майбутньому це буде надцікавий об’єкт для дайвінгу, враховуючи його габарити, — це приблизно як чотирнадцятиповерховий житловий будинок», — підкреслив директор музею Сергій Воронов. Він повідомив, що «Москва» відноситься до категорії рідкісних зразків науки й техніки, адже було створено лише чотири подібні кораблі, включно з крейсерами «Варяг», «Маршал Устінов» та «Україна».

Нове та Найкраще

6 038

591

547
880
Більше матеріалів