Натхнення

Діджитал-мистецтво проти Путіна

Українців зараз переповнюють сильні емоції, і локальні митці часто виплескують їх у своїх творах. Bird in Flight зробив добірку антикремлівського діджитал-арту та попросив авторів розповісти про їхні роботи.

Ми вже показували постери, які українські дизайнери створили після повномасштабного вторгнення російських військ, та роботи художників. Тепер зібрали 11 антикремлівських діджитал-робіт, а їхні автори розповіли, коли і з якими думками над ними працювали.


Сергій Фединяк

Неможливо зрозуміти жахливі прояви звірства та актів нелюдяності.

— Неможливо зрозуміти жахливі прояви звірства та актів нелюдяності, які вчиняє армія Російської Федерації та її керівництво в Україні. Це злочини проти людяності. Більшість росіян вірять пропаганді. Вони не ставлять під сумнів брехню, попри величезну кількість доказів бомбардування українських міст російською армією та брифінги полонених солдатів, які підтверджують, що виконували злочинні накази. У цифровому світі, аби відрізнити людину від робота чи бота, використовують проходження тесту рекапча. Тому я розмістив світлини цієї війни, щоб поставити під сумнів людяність росіян.

Serhiy Fedynyak (1)
Serhiy Fedynyak (2)
Serhiy Fedynyak (4)
edited (1)

Іра Ромб

Ворог для мене — недолугі, ненажерливі шовіністи.

— 18 березня, коли вся рф у патріотичному екстазі святкувала восьму річницю окупації Криму, а російська армія продовжувала руйнувати українські міста, домівки та життя, мені бракувало слів. Тому я висловилася візуально. Для мене тут справа не лише у путіні, його пропагандистах чи військових, ворог для мене — недолугі, ненажерливі шовіністи. Усі ці примітивні російські націонал-збоченці, які підтримали анексію у 2014 році, які продовжують виказувати підтримку і зараз, сподіваючись, що якщо вони з путіним, то їм точно нічого не загрожує.


Paolo.V

— Я народився та виріс у Луганську. До 2014-го жив у Ялті, у Криму. Потім переїхав до Італії, а зараз до Києва. Чекаю на смерть Путіна з 2014 року.


Анна Ковальчук

Надихнулася телеграм-каналом, в якому кожного ранку сповіщають, чи помер Путін.

— Робота була створена в перші дні війни. Тоді ще всі були дуже емоційними, тому це рефлексія моєї ненависті та люті, що я відчула до цієї особи. Надихнулася телеграм-каналом, в якому кожного ранку сповіщають, чи помер Путін. А що коли він справді помре? Як тоді його режим буде прощатися зі своїм улюбленим диктатором? Отже, я створила своє бачення кінця цієї епопеї життя однієї людини. Мені здалося дуже вдалим знеособлення усіх, крім нього, на такому дійстві. Я досі не можу сказати, чи хоч одна людина, що слугує цьому режиму, має власне обличчя. Від створення роботи я отримала певне задоволення. Можливо, тому, що таке закінчення подій — це те, на що очікую не тільки я, а й уся Україна.


Олег Семак

Я говорю російською, і мене путіну не треба рятувати.

— Ось опис до однієї з робіт: «Якось одна маленька закомплексована дівчинка у своєму червоному сараї об’їлася картоплі. У її організмі пішов збій, і вона почала ригати ракетами і випускати газові атаки на своїх сусідів. Добрі люди по сусідству не були в цьому винні. Тоді вони вирішили покликати полтавського палія на його вірному літаючому пегасі Байрактарі, щоб він допоміг цій плюгавці вилікуватися. Палій спалив весь сарай разом із дівчинкою та її комплексами». Або ще: «Я говорю російською, і мене путіну не треба рятувати, бо я не його народ. Ти вбив у собі державу. Путін, введи війська собі в анус».

oleg_semak (4)
«Я говорю російською, і мене путіну не треба рятувати, бо я не його народ. Ти вбив у собі державу. Путін, введи війська собі в анус»
oleg_semak7
«Депутінізація — комплекс заходів, спрямованих на очищення світу від путіна та його суспільства»
oleg_semak (3)
«Жодній матері я не бажаю отримати таку бандерольку. Не відпускайте своїх дітей до нас, ми теж хочемо бачити своїх»
oleg_semak (6)
«Якось одна маленька закомплексована дівчинка у своєму червоному сараї об'їлася картоплі. У її організмі пішов збій, і вона почала ригати ракетами і випускати газові атаки на своїх сусідів. Добрі люди по сусідству не були в цьому винні. Тоді вони вирішили покликати полтавського палія на його вірному літаючому пегасі Байрактарі, щоб він допоміг цій плюгавці вилікуватися. Палій спалив весь сарай разом із дівчинкою та її комплексами»

Anton Abo

Опанував свою ненависть до путіна і зробив акцент на іронічних темах.

— У перші дні після початку війни було важко щось робити. Ми вирішили з сім’єю залишитися в Києві. Через декілька діб ми адаптувалися, і коли з’явився вільний час, я вирішив зробити декілька ілюстрацій, щоб якось перезавантажитися. Мені запропонували продати мої роботи, щоб зібрати кошти для ЗСУ та гуманітарних організацій. Почав більше малювати. Опанував свою ненависть до путіна і зробив акцент більше на іронічних темах, щоб хоч якось підбадьорити друзів. Хоча й не обійшлося без драматичних асоціацій.

Anton_Abo (3)
Anton_Abo (2)
Anton_Abo (1)
Anton_Abo (4)

Максим Мошковський

Мої малюнки не дають з’їхати з глузду нашим захисникам в окопах.

— Малюнки здебільшого створювалися в Києві, в коридорі під час повітряних тривог, тож думки були злісні. Роботи з тотемними тваринами в мене були і в мирний час, але там здебільшого описані якісь людські вади чи емоції. Після 24 лютого почав малювати тварин, які чинять активний опір окупантам. Я отримував багато коментарів про те, що мої малюнки не дають з’їхати з глузду нашим захисникам в окопах.

max_moshkovsky (2)
max_moshkovsky (3)
max_moshkovsky (1)

Микита Лиськов

Зберу ці маленькі анімації у фільм.

— Робота створена в рамках флешмобу «putler kaput!». Згодом я зберу ці маленькі анімації у фільм і буду демонструвати на фестивалях.


Олександра Спасова

Мені було страшно, що нічого не вийде.

— Я зробила ролик три дні тому. Ми виїхали з Києва на другий день війни, три дні були у дорозі: п’ятеро дорослих, дитина і кіт в одній машині. Декілька днів я приходила до тями. Мені дуже хотілося щось робити, голова кипіла, але я не могла у стресі сісти за комп’ютер, бо мені було страшно, що нічого не вийде. Я змогла створити відео, коли дізналася, що мої рідні з Харкова виїхали і знаходяться в безпечному місці. У цей мультик я вклала частку себе: він у мене перший. Дуже хочу, щоб він комусь допоміг‎.


Юрій Хомовський

Не було можливості робити красиво, робив максимально просто.

— Робота була створена у Львівській області — у готелі, на колінках на ноутбуці. Не було можливості робити красиво, робив максимально просто і швидко.‎


Fill Feaouill

Без коментарів.

Нове та Найкраще

591

546

580
880

Більше матеріалів