Альфа-Банк Україна подарував клієнтам вінтажні календарі замість того, щоб друкувати нові

Альфа-Банк Україна відмовився від ідеї друкувати подарункові календарі, щоб за традицією подарувати їх постійним клієнтам напередодні Нового року. Замість цього команда банку відшукала старі, які день у день збігаються з 2021-м.

Великі компанії щорічно використовують неймовірну кількість паперу. У 2021-му Україна повністю перейде в режим paperless: це означає, що державні органи не зможуть вимагати від громадян паперові документи при наявності цифрових копій. Альфа-Банк Україна теж вирішив зробити щорічну традицію дарувати календарі більш екологічною. Оскільки розмітка календарів у різні роки повторюється з певною послідовністю, креативщики з агентства Bickerstaff.826 знайшли понад 2 тисячі старих календарів — за 1965, 1971, 1982, 1993, 1999 і 2010 роки. Як з’ясувалося, вони повністю ідентичні 2021-му.

На календарях зображені серед інших український бодібілдер Сергій Отрох, угорський актор Ласло Галфі, естонська акторка Мерле Тальвік, баскетболіст Майкл Джордан, голлівудський актор Чак Норріс і навіть Святе сімейство.

10
9
6
web-screenshot4
web-screenshot2
web-screenshot
tape 1
web-screenshot3 (2)

Протягом місяця вінтажні календарі шукали у друкарнях, у колекціонерів, в інтернеті та на київських барахолках. Деякі діставалися легко, а іноді доводилося купувати цілу колекцію з кількох сотень календарів, щоб відібрати з них потрібні.

За словами Юлії Пічкарьової, яка займалася пошуками, на це пішло близько півтора місяця. По невеликих торговельних точках на Петрівці вдарила криза, викликана пандемією, тому шукати календарі на барахолці виявилося непростим завданням. А сортувати знайдені — ще важче: якось Юлія мала вручну перебрати більше 100 тисяч календарів, які в її квартиру доставила вантажна машина. Найцінніші та найрідкісніші, каже Юлія, — старі й іноземною мовою. Особливо багато календарів завозили в Радянський Союз з Куби.

imgonline-com-ua-Compressed-9wywt4omdeecPVap
photo5229035864867319820

«Доводилося шукати не тільки потрібні календарі, а й за прийнятну ціну. Адже всі заощаджені гроші були перераховані на благодійність», — зазначає Ілля Ануфрієнко, творець агентства Bickerstaff.826. Кожен календар автори проєкту загорнули в червону апсайклінг-стрічку, надруковану на непотрібному папері. А червоний відбиток на самі календарі нанесли за допомогою шовкотрафаретного способу.

Отриману продукцію відправили давнім клієнтам Альфа-Банку Україна. Побачити всю колекцію можна в галереї на сайті. У ході оцифрування календарі ретушували, але при цьому залишаючи унікальні сліди часу — як у музейних експонатів.

Заощаджені таким чином гроші банк витратив на благодійність: кошти перерахували Національному інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова.

Нове та Найкраще

6 044

596

550
886
Більше матеріалів