Світ

Самогубство, яке змусило Associated Press перейти на кольорову плівку

До 22 січня 1987 року фотографи Associated Press могли обирати, яку плівку використовувати під час завдання. Але події цього дня довели, що будь-який захід може виявитися досить важливим для журнальних обкладинок, — і кольорова фотозйомка стала обов’язковою.

На початку 1980-х років влада Пенсильванії з’ясувала, що з жителів штату помилково стягували надлишковий податок на прибуток. Аби розрахувати суму та порядок компенсацій, вирішили звернутися до аудиторів. За вибір підрядника відповідав тодішній скарбник штату Роберт Бадд Дуаєр.

Контракт на $4,6 мільйона отримала каліфорнійська фірма Computer Technology Associates (CTA), але у правоохоронних органів виникли сумніви щодо законності угоди. Дуаєра запідозрили у корупції, і прокуратура порушила справу.

Під час розслідування двоє співробітників CTA підтвердили, що дали $300 тисяч хабаря.

Как Associated Press перешло на цветную пленку из-за самоубийства. Роберт Бадд Дуайер. Интернет-журнал birdinflight.com
Роберт Бадд Дуаєр. Фото: скриншот з ютубу

У суді Дуайєр відкинув пропозицію прокурорів визнати провину й отримати 5 років ув’язнення. 18 грудня 1986-го його засудили до 55 років тюрми. Чиновник подав апеляцію та заявив, що боротиметься за свою правоту до останнього.

22 січня 1987 року, за день до винесення остаточного рішення у справі, Дуаєр скликав пресконференцію. Багато хто чекав на заяву про відставку, але у присутності десятків журналістів він прочитав заяву про свою невинуватість.

Закінчивши, Дуаєр передав помічникам запечатані конверти. Як з’ясувалося пізніше, у них лежали передсмертна записка для дружини, картка донора органів та лист до губернатора штату.

«Кожен, хто знайомий зі мною, знає, що я ні в чому не винний. Покарання не буде законним, бо я нічого не порушував. Я став жертвою політичного переслідування, і моє ув’язнення буде американською версією ГУЛАГу, — говорив Дуаєр. — Я звертаюся до тих, хто вірить у мене, із проханням підтримувати дружбу з моєю сім’єю, старанно працювати для створення справедливої системи правосуддя у США і не кидати спроб виправдати мене, аби мої нащадки не були заплямовані несправедливістю, що відбулася зі мною».

Закінчивши, Дуаєр передав помічникам запечатані конверти. Як з’ясувалося пізніше, у них лежали передсмертна записка для дружини, картка донора органів та лист до губернатора штату. Потім він вийняв револьвер, направив ствол собі в рот і вистрілив.

Фотографу Associated Press Полу Ветису вдалося зробити кадри, незабаром опубліковані в сотнях видань по всьому світу, а також відзначені нагородою World Press Photo.

Как Associated Press перешло на цветную пленку из-за самоубийства. Роберт Бадд Дуайер. Интернет-журнал birdinflight.com
Как Associated Press перешло на цветную пленку из-за самоубийства. Роберт Бадд Дуайер. Интернет-журнал birdinflight.com
Как Associated Press перешло на цветную пленку из-за самоубийства. Роберт Бадд Дуайер. Интернет-журнал birdinflight.com
Как Associated Press перешло на цветную пленку из-за самоубийства. Роберт Бадд Дуайер. Интернет-журнал birdinflight.com

«Уже за лічені години після зйомки ці світлини лежали на столах редакторів провідних ЗМІ, — згадує колишній фотограф AP Гарі Гардінер. — До Пола відправили кур’єра, щоб той доставив у головний офіс агентства плівку для сканування у високій якості. Журнали чекали якісніших зображень, ніж ті, що були терміново надіслані фототелеграфом.

Технологія факсимільного зв’язку, розроблена для передачі напівтонових зображень на відстань. Фототелеграф широко використовували у фотожурналістиці новин починаючи з першої половини XX століття аж до поширення цифрових технологій.

І тут нью-йоркський фоторедактор Associated Press у телефонній розмові з Полом дізнався, що той зробив чорно-білі знімки. Це був останній день, коли наші фотографи могли обирати, яку плівку використовувати на завданнях».

Те, що починалося як рутинний захід, змусило Associated Press змінити свої правила.

До кінця 1980-х кольорову фотографію усе ще сприймали як дороге задоволення. «Правила були простими. Кольорова плівка — для документування подій, які можуть потрапити на перші шпальти газет та обкладинки журналів. Для решти — ч/б», — пояснює Гардінер.

«Ніхто не очікував від пресконференції Дуаєра нічого особливого. Здавалося, вона заслуговує лише на пару колонок. Знімати її у кольорі не було сенсу. Але те, що починалося як рутинний захід, змусило Associated Press змінити свої правила. З цієї миті стало майже неможливо зустріти штатного фотографа або навіть фрилансера, який знімав для AP на чорно-білу плівку».

Оскільки під час самогубства Роберт Бадд Дуаєр усе ще перебував на посаді скарбника штату, його сім’я отримала компенсацію та страхові виплати загальною сумою близько $1,3 мільйона. У 2010 році Вільям Трікетт Сміт, один із ключових свідків у справі Дуаєра, зізнався, що обмовив чиновника задля пом’якшення власного вироку.


Фото на обкладинці: Пол Ветіс / AP Photo / East News

Нове та Найкраще

673

593

615
947

Більше матеріалів