На роду написано: Українські карти таро
Український художник, ілюстратор. Арт-директор в компанії Hiatus Games, аспірант Львівської Національної академії мистецтв.
— Моя серія з українськими картами таро латиною називається Arcana Belli — «Аркан Війни». Наразі я завершив 22 карти Старшого Аркану. Таро я розглядаю у культурологічному плані, а до ворожіння я ставлюся скептично. Ще до війни у мене з колегами була ідея створити власну колоду карт старшого аркана у традиційній стилістиці, як у художниці Памели Сміт. Якщо ви уявляєте собі таро, то ви уявляєте саме її роботу.
Цей проєкт призупинився на деякий час 24 лютого: перший день повномасштабної війни мене паралізував. А вже 25 лютого я почав робити перші патріотичні банери та ілюстрації. Як художник може допомогти країні під час війни? Це складне питання, але у мене був досвід допомоги військовим, тож я зрозумів, що сьогодні потрібен Україні саме таким чином. До того ж мої роботи приносять гроші, які я жертвую армії.
Ще у студентські роки мені подобалися лінорити — гравюри на лінолеумі — за їх близькість до народного мистецтва. Оскільки в академії я отримував за них двійки, то вирішив зімітувати гравюру у фотошопі. Вийшло настільки реалістично, що тепер у мене часто питають, чи можна придбати оригінал.
Я малюю не конкретних людей, а образи. Я 10 років займався іконописом, і у процесі створення цієї серії мені знадобилося набуте вміння мислити символами. Напередодні 8 Березня я створив роботу, у якій поєднано два образи: жінки, яка пропонувала російським окупантам покласти у кишені насіння соняшнику, щоб вони стали добривом, та знімок з українською військовою, — вона втратила ногу під час АТО. Цю світлину я бачив кілька років тому, не зміг знайти знову і врешті-решт вирішив, що й не треба: я малюю не конкретну жінку, а воїнство загалом.
Я 10 років займався іконописом, тож мені знадобилося набуте вміння мислити символами.
Але є два виключення. На аркані «Вежа» зображено Спаську вежу Кремля, з якої падає Володимир Путін. Його ж я намалював і на карті «Суд». Я поділяю ідею колективної відповідальності всіх росіян, тому там російський президент оточений звичайними людьми. На карті «Повішений» я зобразив мародера, що прив’язаний до стовпа, з обличчям Віктора Медведчука. Зі стародавніх часів цей образ асоціюється з Юдою, тобто зі зрадою. І дрібний мародер, і Медведчук однаково зраджують свій народ. Цей образ мені підказав мій друг і співавтор Михайло Баделін.
Мій цикл таро зацікавив українські та світові медіа, зокрема CNN, Washington Post, Welt, гонконгська Ming Pao. Але найбільшого поширення набула одна з моїх улюблених робіт, яка не входить до циклу Arcana Belli. Це SAVE MARIUPOL. Гадаю, я вдало передав свої відчуття стосовно немислимого жаху, якому протистоять наші захисники у Маріуполі.
Узагалі, цю війну я розглядаю як протистояння чогось застарілого, темного, та нового. Без перебільшення, це зіткнення цивілізацій. У часи постправди Україна показала всьому світові, що правда насправді існує, є добро і зло.
Історія таро напряму пов’язана з європейськими уявленнями про світ, тож своєю серією я вношу українську реальність в європейський контекст. Одна з моїх улюблених — карта «Сонце». На ній зображено соняшникове поле, де дитина їде верхи на білому коні та тримає прапор, а в її ногах лежать черепи ворогів. Я спирався на класичну колоду містика Артура Вейта та Вільяма Райдера, яку і проілюструвала Памела Сміт, і майже нічого не змінив. Вейт намалював карту нового, очищеного світу. Саме такою я уявляю собі Україну після закінчення війни.