Шотландський музей загубив скульптуру Родена вартістю £3 мільйони

Один із музеїв міста Глазго втратив гіпсову статую, що була частиною скульптурної композиції «Громадяни Кале» (Les Bourgeois de Calais) французького митця Огюста Родена. Про це повідомляє The Guardian.

Скульптурна група «Громадяни Кале» була створена Роденом наприкінці XIX століття. Вона зображує шість чоловічих фігур і присвячена одному з епізодів Столітньої війни. Пізніше численні копії твору з’явилися в багатьох містах світу.

Гіпсова скульптура була придбана шотландським музеєм у художника в 1901 році. Роботу виставляли в парку Келвінгроув у червні—вересні 1949-го. Відтоді її слід було втрачено, кажуть у організації Glasgow Life, що відповідає за культурні об’єкти міста.

За даними Комітету Родена, який веде каталог робіт художника, зникла двометрова статуя Жана д’Ейра — однієї з фігур скульптурної групи. Вартість роботи там оцінили у 3 мільйони фунтів стерлінгів. Комітет сподівається, що втрачену статую все-таки знайдуть у музейних сховищах пізніше.

Робота є одним із 1 750 експонатів, які зникли з шотландських музеїв останнім часом. У вересні Британський музей звернувся до громадськості з проханням допомогти у пошуку артефактів, які були вкрадені з його колекцій.


Фото: Бронзова скульптура «Громадяни Кале» у Кале, Франція. Автор: Lionel Allorge / Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 205

661

583
942
Більше матеріалів