Британський музей просить громадськість повернути вкрадені артефакти

Британський музей звернувся до громадськості з проханням допомогти повернути артефакти, які були вкрадені з його колекцій. Для цього на сайті установи створили окремий розділ із демонстрацією зниклих експонатів.

У серпні Британський музей оприлюднив результати внутрішнього розслідування, яке виявило зникнення понад 1,5 тисячі артефактів. Головним підозрюваним у крадіжці називали куратора Пітера Хіггса, який завідував колекціями середземноморських культур. Деякі вкрадені предмети він продавав онлайн, іноді майже за безцінь.

Переважна більшість зниклих артефактів — це грецькі та римські дорогоцінні камені й коштовності. Детальну інформацію про втрачені предмети не розголошують. Натомість на сайті музею опублікували фотографії артефактів, які схожі на вкрадені та залишилися в колекції.

british-museum-1
Елліністична інталія, IV століття до нашої ери
british-museum-2
Перстень пізньої бронзової доби
british-museum-6
Римський браслет

«Якщо ви стурбовані тим, що у вас можуть бути або були предмети з Британського музею, або якщо ви маєте будь-яку іншу інформацію, яка може нам допомогти, зв’яжіться з нами», — йдеться в оголошенні.

Дотепер експонати шукали разом із поліцією в закритому режимі. Таким чином до музею вдалося повернути 60 артефактів, ще 300 були ідентифіковані та повинні надійти невдовзі.

Британський музей заснований у 1753 році, це одна з найбільших колекцій світу. У його фондах зберігається понад 8 мільйонів експонатів.


На кавері: Грецьке намисто з золотим ланцюжком із застібками у формі голів рогатих левів, III століття до нашої ери. Усі зображення: British Museum

Нове та Найкраще

6 232

673

593
947
Більше матеріалів