Світ

Журналісти викрили мережу садистів, причетних до тортур мавп. Ось як їх вдалося знайти

Журналісти Всесвітньої служби BBC опублікували розслідування про глобальну мережу садистів, які замовляли та продавали в інтернеті відео жорстоких тортур і навіть убивств диких мавп. Спільноту викрили завдяки детективам-аматорам, які проникли у злочинне угруповання та розкрили особи його учасників. Переповідаємо цю жахливу історію.

Під час пандемії екстанцівниця з Лос-Анджелеса Люсі Капетаніч почала підробляти вебкам-моделлю. Втомлена, вночі вона часто дивилася на ютубі милі відео з тваринами, аби відпочити перед сном. Її улюбленцями була сім’я шимпанзе в японському зоопарку — вона могла годинами спостерігати за ними.

Алгоритми відеохостингу почали пропонувати жінці інші ролики з мавпами, які з часом ставали дедалі дивнішими. На цих відео тварин одягали в дитячий одяг, змушували ходити прямо та виконувати інші неприродні дії. Згодом пішли ролики, де мавпам давали ляпасів або обливали водою. Капетаніч написала скаргу, але платформа, схоже, проігнорувала це. Невдовзі у стрічці жінки з’явилися відео зі справжніми тортурами. Капетаніч звернулася до ФБР через онлайн-форму на сайті й повідомила про злочин. Також вона створила власний ютуб-канал Mad Monkey Mayhem у спробі привернути увагу зоозахисників.

Приблизно у той самий час відео з тортурами мавп занепокоїли Дейва Гуптара з міста Порт-оф-Спейн на острові Трінідад. Він працює фрилансером і веде ютуб-канал Yardfish про кіно. У вільний час чоловік також дивився ролики зі світу мавп — і поступово алгоритми почали рекомендувати йому відео жорстокого поводження з тваринами. Гуптар став працювати над власним фільмом про тортури над мавпами і виклав його онлайн у серпні 2021-го. Відео тоді не зібрало багато переглядів, але на нього натрапила Капетаніч. Жінка написала автору стрічки, і вони вирішили об’єднати зусилля для розкриття організаторів та учасників садистської мережі.

У вільний час чоловік дивився ролики зі світу мавп — і поступово алгоритми почали рекомендувати йому відео жорстокого поводження з тваринами.

Чоловік позує зі своєю мавпою на дорозі. Західна Ява, Індонезія, квітень 2023 року. Фото: Algi Febri Sugita / NurPhoto via AFP

Торік журналісти BBC розпочали власне розслідування. Виявилося, що відео в основному знімають в Індонезії та завантажують на хостинг виключно для розваги садистів за кордоном. Це підтверджували схвальні коментарі під роликами. Більшість мавп на відео мали прізвиська, а найбільш популярними були ролики з мавпою Міні. «Вона з дитинства зазнавала насильства кілька разів на тиждень. Вона прожила жахливе життя. Не думаю, що колись бачив настільки розбиту мавпу», — написав один із коментаторів.

На той момент сотні різних ютуб-каналів публікували відео жорстокого поводження з маленькими мавпами. Вивчати ці ролики почала інша активістка захисту прав тварин, Ніна Джекел із Лос-Анджелеса. Вона помітила, що люди в коментарях часто лишалися засмученими від недостатніх тортур. Користувачі навіть пропонували авторам роликів гроші, аби ті зняли більш жорстокі сцени. Водночас у коментарях були посилання на форуми у даркнеті та закриті групи в телеграмі, де таємні бажання глядачів обіцяли реалізувати повністю.

«Мавпяча клітка»

Перша велика приватна група, присвячена цій темі, з’явилася в телеграмі навесні 2021 року. Вона називалася Million Tears («Мільйон сліз»). Джекел вдалося отримати відео звідти — на них фіксували ампутацію кінцівок тварин, утоплення та обезголовлення. Тоді активістка опублікувала пресреліз про групу. На нього звернули увагу розслідувачі Люсі Капетаніч і Дейв Гуптар, які зв’язалися з жінкою. Після розголосу групу швидко прикрили, але невдовзі з’явилася нова — під назвою Ape’s Cage («Мавпяча клітка»).

Зоозахисники ніяк не могли отримати доступ до нової закритої спільноти. Однак одного разу їм пощастило: Капетаніч надійшов лист від незнайомця, який назвався Рональдом Макдональдом. Згодом він запросив її до групи та особисто поручився за неї перед іншими учасниками. «Будь ласка, залишіть це між нами, — написав він у листі. — Я не поганий хлопець. Мені 48 років, я одружений зі своєю коханою зі школи, у нас 19-річна донька, кішка і німецька вівчарка, яка, на жаль, померла від раку».

У «Мавпячій клітці» Рональда Макдональда знали під псевдонімом Torture King («Король тортур»). У реальному житті його звуть Майк Маккартні. Він колишній член банди мотоциклістів у штаті Вірджинія, який відсидів у в’язниці та пережив героїнову залежність. Його тіло вкрите татуюваннями, а в будинку можна побачити нацистську символіку та передвиборчу атрибутику на підтримку Дональда Трампа. Під час пандемії чоловік часто переглядав записи в ютубі. Одного разу він побачив відео з Міні, що викликало у нього посмішку. Маккартні почав дивитися більше роликів і залишав коментарі під ними. Згодом його запросили до «Мавпячої клітки». Там він став заробляти, продаючи завантажені з ютубу відео тортур членам спільноти.

У розмові з Капетаніч, яка була шокована побаченим у групі, «Король тортур» пояснив свою мотивацію. Він зізнався, що йому соромно за те, чим він займається, тому захотів стати її «кротом», аби допомогти розвалити структуру зсередини.

Майк Маккартні («Король тортур»)

«Містер Мавпа»

«Мавпяча клітка» налічувала близько 400 учасників. Серед них були не лише американці, а й люди з Європи та Австралії. «Король тортур» посідав друге місце у неофіційній ієрархії групи. Вище за нього був тільки засновник і адміністратор спільноти Mr Ape («Містер Мавпа»). Він керував ще кількома подібними групами і пильно слідкував за тим, щоб туди не проникли зоозахисники. Його головним завданням був пошук так званих VO — відеооператорів з Індонезії, що зніматимуть катування мавп на замовлення членів спільноти.

Учасниця групи під ніком «Садистка» знайшла потрібну людину, яка брала за зйомку $200. Одним із найпопулярніших відео став ролик із мавпеням у блендері. Ще в одному було знято тортури дрилем червоного кольору.

За місяць до того, як було зроблене відео з блендером, «Містер Мавпа» зв’язався з Ніною Джекел і Дейвом Гуптаром, заявивши, що насправді є інформатором під прикриттям. «Врятуйте мавп, зупиніть катування мавп», — підписав він свого листа. Джекел не повірила і вирішила, що чоловік намагається створити собі фальшиву історію.

Згодом із ним зустрілися журналісти BBC. «Містером Мавпою» виявився 20-річний випускник коледжу з Флориди, справжнє ім’я якого не розкривають із міркувань безпеки. За його словами, він був самотньою дитиною, яка згодом стала самотнім дорослим. «Містер Мавпа» показав журналістам свій архів файлів із тортурами, серед яких були десятки відео з Міні. «Було особливо приємно спостерігати за тим, як страждає хтось інший, тим більше настільки схожий на людину. Тому що я страждав», — розповів він.

VO в Індонезії

Розшукати авторів відео в Індонезії виявилося складним завданням. Вони ніколи не показували облич, не називали імен, а відео знімали так, аби не було помітно деталей. Але розслідувачі все ж знайшли кілька зачіпок. В одному з роликів вони помітили чотири дерев’яні браслети на руці оператора, в інших було видно рисове поле, річку й будинок на дереві. Також іноді було чутно сунданську мову — це діалект, поширений у західній частині острова Ява.

Однак найголовніша деталь, на яку звернули увагу детективи, — номерний знак на мопеді. Журналісти з’ясували, що він зареєстрований на Асепа Яді Нурула Хікмаха з Західної Яви. Там є безліч лісів, де мешкають довгохвості макаки. У фейсбуці чоловіка знайшли коротке відео, на якому він позує з червоним дрилем, а на руці в нього видно чотири дерев’яні браслети.

На прохання BBC місцеві зоозахисники зняли прихованою камерою житло підозрюваного з вулиці — на записі видно будинок на дереві. Зрештою до Хікмаха з обшуком прийшла поліція. Вона виявила червоний дриль і блендер, що фігурував у відео з тортурами мавпи.

Власника Міні вдалося відшукати у Центральній Яві. Ним виявився Аджіс Расаджана, який мав бізнес із продажу вживаного одягу. Автори розслідування спершу зустрілися з ним як покупці відео. Потім до нього також навідалися правоохоронці, але після допиту чоловіка відпустили. Наступного дня журналісти знову відвідали будинок, аби прямо розпитати господаря про катування тварин. Расаджана розповів, що почав публікувати відео з мавпами, аби заробити грошей на ютубі. Згодом він помітив, що записи з насильством набирають більше переглядів і також залучають іноземців. Тоді він завів телеграм, де постив усе більш жорстокі відео за гроші. Таким чином чоловік заробив собі на машину. Він зізнався, що до того, як обзавівся Міні, встиг покалічити або вбити два десятки інших мавп.

Міні, Майло та Уніл — три мавпи, врятовані в Індонезії під час розслідування

Покарання

Власника Міні засудили до восьми місяців ув’язнення, це максимальний термін покарання за катування тварин в Індонезії. Асеп Яді Нурул Хікмах отримав три роки тюрми — його також визнали винним у продажі рідкісних видів тварин.

ФБР зрештою допитало Люсі Капетаніч після її чергового звернення. Особи ключових учасників садистської спільноти вдалося встановити через рахунки у платіжних системах, які вони використовували для оплати відео з тортурами.

Зберігання роликів із катуванням тварин необов’язково переслідується згідно із законом у США, але їхнє поширення може бути покаране позбавленням волі на строк до семи років.

«Містер Мавпа» наразі залишається на волі. Він зізнався, що несе відповідальність за загибель принаймні чотирьох мавп. «Король тортур» сподівається — в разі суду отримає пом’якшений вирок за те, що допоміг викрити групу, яка катувала тварин. «Садистка» не визнала своєї відповідальності, заявивши, що її обліковий запис зламали. На її телефоні знайшли сотні відео тортур. Звинувачення цим людям поки не пред’явлені.

Що стосується мавпи Міні, то вона вижила і зараз проходить реабілітацію у притулку в Західній Яві. Лікарі кажуть, що тварина прибула у глибокому стресі з численними переломами і вибитими зубами. Коли вона остаточно одужає, її випустять на волю.


На обкладинці: Довгохвоста макака у провінції Ачех, Індонезія. Фото: Chaideer Mahayuddin / AFP

Нове та Найкраще

673

593

615
947

Більше матеріалів