Світ

Роджер Баллен створив артцентр у Африці. Ось як виглядає перша виставка

28 березня у Йоганнесбурзі відкривається виставковий простір Inside Out Center for the Arts. Це освітній проєкт фотографа Роджера Баллена, присвячений проблемам африканського континенту. У коментарі для Bird in Flight Роджер розповів про концепцію центру, першу виставку та про те, як глобальні проблеми на кшталт війни будуть відображені в його діяльності.

Відкриття центру Inside Out готували роками. Фонд Роджера Баллена, заснований у 2007-му, тривалий час спонсорував виставки відомих художників у Йоганнесбурзі. Згодом Баллен відчув, що фонду потрібен власний простір для більш ефективної роботи. У 2018 році він знайшов підходящу ділянку, де місцева студія JVR Architects реалізувала проєкт. Виставки центру мають заохочувати до саморефлексій — цю ідею і відображає назва Inside Out. Дизайн двоповерхової споруди з бетону навіяний тією ж метою: за словами самого Баллена, будівля ніби вивернута назовні.

Першу виставку назвали «Кінець гри». Вона розповість про знищення дикої природи Африки колонізаторами через історичну та художню призму. Тварини завжди були важливим символом у творчості Роджера Баллена, тому експонатами виставки стануть знімки, малюнки, живопис й інсталяції з серій різних років самого фотографа. Їх доповнять історичні документи, тематичні артефакти і відеоматеріали.

End of the Game

Роджер Баллен 72 роки

Народився у Нью-Йорку, вже кілька десятиліть живе у Йоганнесбурзі. За освітою геолог. Починав як фотограф-документаліст, але поступово став фотохудожником. Роботи Баллена зберігаються у колекціях провідних музеїв світу. Володар безлічі нагород, серед яких звання «Фотограф року» на фестивалі Rencontres d’Arles (2002). Засновник фонду Inside Out Trust Foundation, спрямованого на розвиток освіти через мистецтво в Південній Африці.

— Найближчими роками в центрі покажуть роботи художників, які сприяють нашій меті — порушувати нагальні для Африки теми, що спонукають до самопізнання. Ми вже знаємо багато чудових митців, які працюють у галузі фотографії, інсталяції, скульптури, малюнка, живопису та кіно, чиї роботи зосереджені на африканській тематиці. Ми також проводитимемо освітні бесіди, панельні дискусії, майстер-класи і презентації щодо актуальних питань чи в рамках поточних виставок. Важливою частиною програми буде залучення до процесу місцевих старшокласників, студентів мистецьких шкіл і викладачів.

Світ перетворився на глобальне село, тому проблеми в одній частині планети відчутні всюди. Ми не можемо ігнорувати те, що відбувається за межами Південної Африки. З цієї причини глобальні проблеми — але з особливим акцентом на Африці — розглядатимуться в контексті наших виставок і освітніх програм. Ми добре усвідомлюємо звірства війни та глибоко співчуваємо народу України, проте поки не плануємо висвітлювати ці події. Але наслідки війни можуть стати однією з тем, які ми досліджуватимемо у майбутніх проєктах.

Світ перетворився на глобальне село, тому проблеми в одній частині планети відчутні всюди.

Будівля центру Inside Out
Вид на експозицію зверху
«Мисливська кімната»
«Халупа»
«Вниз і назовні»
«Поминки»
«Мисливець»
«Стереографія»
«Стереографія»
«Кінопостери»

Наша перша виставка «Кінець гри» стосується глобальної проблеми екології та охорони природи. У той час як експозиція розповідає про розквіт полювання в Африці на початку 1800-х років, браконьєрство й донині продовжує виснажувати ресурси дикої природи, руйнуючи добре збалансовані екосистеми. Незважаючи на закони, слонова кістка та роги носорогів досі користуються високим попитом на чорних ринках. Це спільна проблема, яку ми глибоко переживаємо. «Кінець гри» спонукає до життєво важливих дискусій про наше поводження з тваринами й дикою природою загалом, відповідальний туризм і піклування про навколишнє середовище в сучасному світі.

Виставка триватиме щонайменше рік. Ми не женемося за кількістю відвідувачів, натомість хочемо створити незабутні враження для гостей. Тому вирішили робити виставки довшими, приймати невеликі групи і давати кураторам достатньо часу для досконалої підготовки експозицій.

Ми не женемося за кількістю відвідувачів, натомість хочемо створити незабутні враження для гостей.

«Левова помста»
«Телефонна будка»
«Атака павіана»
«Атака павіана»
«Халупа», деталь
«Халупа», деталь


Фотографії надані Роджером Балленом

Нове та Найкраще

546

534

569
860

Більше матеріалів